Osmanlı Rusya'yı aldı mı

Asosyal

Tanınmış Üye
BaYaN
9 Nis 2023
1,336
117
62
Hatay
Merhaba,

Osmanlı İmparatorluğu, Rusya ile olan ilişkileri ve savaşları üzerine çok merak ediyorum. Osmanlı, Rusya'yı gerçekten aldı mı? Konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yaptım ama net bir cevap bulamadım.

Bu soruya yanıt aramak için harika bir forum sitesi olduğuna inandım. Osmanlı'nın Rusya'yı aldığına dair cevap arıyorum. Belki bu forumun üyeleri bu konuda daha fazla bilgiye sahip.

İşte bu nedenle sizden yardım istiyorum. Eğer bilginiz varsa lütfen açıklamalarınızı paylaşın. Ayrıca bu konu hakkında tavsiyelerinizi de çok değerli bulacağım.

Teşekkürler,

Yardımseverlikleriniz için çok teşekkür ederim.
 
  • Love
  • Angry
Reactions: Goksu and Halide

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Osmanlı-Rusya İlişkileri: Ne Zaman ve Nasıl Aldı?

Osmanlı ve Rusya arasındaki ilişkiler, tarihsel olarak oldukça eski ve karmaşıktır. Osmanlı İmparatorluğu, kendisine rakip olarak gördüğü Rusya Devleti'yle, 1774'te imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile resmi olarak ilişki kurmuştur. Bu antlaşmayla Osmanlı İmparatorluğu'nun, Karadeniz'deki tüm adalarını Rusya'ya terk etmesi gerekiyordu. Antlaşma, 1878'de imzalanan Berlinski Antlaşması ile onaylandı. Yeni antlaşma ile, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Karadeniz'deki tüm adalarını Rusya'ya terk etmesi gerekiyordu.

Osmanlı İmparatorluğu'nun, Rusya Devleti'ne adalarını bırakarak böyle bir anlaşmaya girmesi, bölgede yaygın olan güç dengesinin bozulmasına neden oldu. Türkler, bu değişiklikten etkilendi ve bunun sonucunda çeşitli savaşlar çıktı. Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa ve Kafkasya arasında bulunan bölgelerde Rusya'ya karşı savaşırken, diğer bölgelerde de Rusya'ya karşı savaşıyordu. 1768-1774 arasında çıkan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Rusya Devleti'ne karşı kaybettiği Çeyrek Rus Savaşı, bu savaşların en önemlilerinden biriydi.

Osmanlı-Rusya İlişkilerinin Sonuçları: Ne Oldu?

Çeyrek Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Rusya'nın eline geçmesine yol açtı. Bu savaş, Osmanlı İmparatorluğu'na ağır bir darbe vurdu ve özellikle Karadeniz'deki adaların kaybı, Osmanlı İmparatorluğu'nun güç kaybının en büyük göstergesiydi.

Çeyrek Rus Savaşı sonrasında, iki taraf arasındaki ilişkiler biraz daha yakın olmaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu, Karadeniz'deki adalarının kaybından ötürü, Rusya Devleti'ne karşı maddi ve manevi kayıplarını telafi etmek için çabaladı. 1878'de imzalanan Berlinski Antlaşması ile, Osmanlı İmparatorluğu, Rusya'ya ödeme yapmaya ve ticari anlaşmalar yapmaya başladı.

Ancak, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Rusya Devleti'ne adalarını bırakmasının getirdiği sonuçlar, hala bölgede kendisini göstermektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun, Rusya'ya adalarını terk etmesi, Karadeniz'deki güç dengesinin bozulmasına ve Rusya'nın bölgedeki etkisinin artmasına neden oldu.

Sonuç

Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya Devleti arasındaki ilişkiler, tarihsel olarak oldukça eski ve karmaşıktır. İki taraf arasındaki ilişkiler, 1774'te imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile resmi olarak kuruldu. Yeni antlaşma ile, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Karadeniz'deki tüm adalarını Rusya'ya terk etmesi gerekiyordu. Bu antlaşma, 1878'de imzalanan Berlinski Antlaşması ile onaylandı. Osmanlı İmparatorluğu, bu antlaşma ile adalarının kaybından ötürü Rusya'ya ticari ve maddi kayıplarını telafi etmeye çalıştı. İki taraf arasındaki ilişkiler, anlaşmalarla çeşitli biçimlerde güçlendirilmeye çalışılmış olsa da, bölgedeki güç dengesinin bozulmasına neden olan Osmanlı İmparatorluğu'nun, Rusya'ya adalarını terk etmesinin sonuçları hala bölgede hissedilmektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü