Osmanlı'da batılılaşma, 19. ve 20. yüzyıllara gelindiğinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun, tarihindeki en büyük değişimlerinden birini oluşturmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun çağdaşlaşması ve modernleşmesi için kurulan reformlar, batılılaşma sürecinin temelini oluşturmuştur. Batılılaşma süreci, Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Özellikle eğitim, hukuk, sanayi, tarım gibi konularda önemli reformlar yapılmıştır.
Öncelikle eğitim alanında, Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşma süreci, daha önce kullanılan üç kademeli eğitim sistemini (medrese, rüştiye, sibyan mektebi) değiştirmiştir. Batı tarzında çağdaş bir sistem oluşturulmuştur. Ayrıca, Fransız ve İngiliz eğitim sistemlerinden esinlenerek, Osmanlı İmparatorluğu'nda öğretim merkezleri kurulmuştur. Bunlar arasında, İstanbul Erkek Lisesi, İstanbul Mekteb-i Sultanisi, Harbiye Mekteb-i Sultanisi, Mühendishane-i Berr-i Hümayun gibi önemli eğitim merkezleri vardır.
Hukuk alanında da, Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşma süreci, kanunların yeniden yazılmasını ve yeni kanunların kabul edilmesini gerektirmiştir. Bu nedenle, 1876'da, Kanun-ı Esasi adıyla bir anayasa çıkarılmıştır. 1877'de de, Ticaret Kanunu, 1879'da da, Ceza Kanunu yayımlanmıştır.
Batılılaşma süreci, sanayi alanında da, özellikle de tekstil sektöründe, önemli değişiklikleri beraberinde getirmiştir. İlk olarak, İstanbul'da kurulan fabrikalar, sonra da, İzmir, Bursa ve Ankara gibi şehirlerde açılmıştır.
Tarım alanında da, Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşma süreci, ülkede tarımsal üretimin artırılmasını amaçlamıştır. Bu nedenle, tarımda kullanılan teknolojileri geliştirmek amacıyla, özellikle, İngiliz tarım sistemlerini benimsemiştir.
Sonuç olarak, Osmanlı İmparatorluğu'nda batılılaşma süreci, çağdaşlaşma ve modernleşme kapsamında, eğitim, hukuk, sanayi ve tarım gibi alanlarda önemli değişimleri beraberinde getirmiştir.