Osmanlı İmparatorluğu, eğitim alanındaki gelişimini tamamlamaya çalıştı. Eğitim, çağdaş dünyanın açıkladığı çok çeşitli disiplinleri kapsamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim sistemi, genel olarak altı temel kategoride incelenebilir: İlkokul, Ortaokul, Lise, Medrese, Erkek Okulu ve Kadın Okulu.
İlkokul, genellikle 6 yaşından itibaren başlayan ve 8 yaşına kadar süren bir eğitim programıdır. İlkokul öğrencilerine temel okuma, yazma, aritmetik ve İslam tarihi gibi konular öğretilirdi. Bu konuları öğrenmek için çoğunlukla kitaplar ve çizimler kullanılırdı.
Ortaokul, çoğunlukla 12 yaşında başlardı ve 15 yaşına kadar devam ederdi. Ortaokul öğrencilerine, ilkokul öğrencilerine öğretilen temel konuların yanı sıra, tarih, coğrafya, felsefe, mantık ve İslami ilimler gibi konular da öğretilirdi. Bu konular, çoğunlukla konuşma ve tartışma teknikleri kullanılarak öğretilirdi.
Lise, 15 yaşında başlayan ve 18 yaşına kadar süren bir eğitim programıdır. Lise öğrencilerine, ortaokul öğrencilerine öğretilen temel konuların yanı sıra, matematik, fizik, kimya, edebiyat, dilbilgisi ve İslami ilimler gibi daha ileri konular da öğretilirdi.
Medrese, İslami ilimleri öğreten bir eğitim sistemiydi. Medrese öğrencilerine, İslami kurallar, dinî tarih, İslami hukuk, klasik Arapça ve Kur'an okumayı öğretmek gibi konular öğretilirdi.
Erkek Okulu, çok sayıda erkek öğrenciye daha ileri İslami ilimleri öğreten bir eğitim sistemiydi. Erkek Okulu öğrencilerine, İslami kurallar, İslami hukuk, matematik, fizik, tıp, astronomi, edebiyat ve dilbilgisi gibi konular öğretilirdi.
Kadın Okulu ise, kadınlara İslami kurallar, İslami hukuk, İslami tarih, Arapça dilbilgisi, edebiyat, matematik ve hatta müzik gibi konular öğreten bir eğitim sistemiydi.
Bu şekilde, Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim sistemi altı temel kategoride incelenebilir. Her kategori, kapsamı olan çok çeşitli konuları öğretmek için özelleşmiş bir eğitim sistemiydi. Bu eğitim sistemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun gelişmesine çok önemli kat