Püşürük çorbası, Türk mutfağındaki geleneksel ve çok eski bir tariftir. Günümüzde özellikle Kastamonu ve Çankırı ili sınırları içerisinde yapılan bu tür çorbayı çok eski zamanlarda yapıldığı bilinmektedir. Çorba, yağlı tencerenin içerisine kıyılmış kuru ekmek, közlenmiş soğan, kırmızıbiber, kekik, karabiber, sarımsak ve tuz eklenerek pişirilmektedir. Püşürük çorbası, bitkisel bir çorba olduğu için, tüm besin değerleri ile beraber, içerisinde bulunan besin maddeleri ile sağlığa oldukça faydalıdır.
Kuru ekmek, B vitamini kaynağı olduğu için, çorbanın içerisinde bulunması, kan şekeri düzeyini dengeleyici özelliğe sahiptir. Közlenmiş soğan ise çok fazla mineral içerir. Soğan, potasyum, selenyum, kalsiyum, kükürt, magnezyum ve demir içerir. Bu mineral ve vitaminler, vücutta enerji üretimi oluşturacaktır. Diğer sebzelerin içerisinde bulunan vitamin ve mineral maddeleri de, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Püşürük çorbası, aynı zamanda protein, lif ve yağ içeriği ile beraber, kolesterol ve kalori miktarının düşük olmasından dolayı, diyet programlarına da uygun olan bir çorbadır. Ayrıca, yağlı ve kalorili yiyeceklerden kaçınıldığı durumlarda, bu çorbanın tüketilmesi, kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.
Püşürük çorbası, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Günümüzde, bu çorbanın besin değerleri ve sağlık faydaları nedeniyle, çokça tüketilmesi ve bu yolla sağlıklı ve dengeli beslenmenin mümkün olması, çok önemlidir.