Romanın biçimi, bir romanın içerdiği temel öğeleri ve bunların nasıl bir araya getirildiğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Romanın biçimi, her romanın kendine özgü bir öykü anlatma yöntemi olduğu ve bu özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılan bir terimdir. Romanın biçiminde, karakterler, olaylar, atmosfer, tema veya ses unsurlarıyla ilgili farklı seçenekler vardır. Bir romanın biçimi, öykü anlatım tarzının nasıl ve hangi yöntemlerle kullanıldığıyla ilgili önemli unsurudur. Örneğin, bir roman, düz bir anlatımla, anlatıcı özneleriyle, çoklu karakterlerle, sıkıştırılmış anlatımla, tarihsel olaylarla, özneler arasındaki etkileşimle vb. şekilde oluşturulabilir. Düz anlatım, bir romanın anlatıcısının herhangi bir kişinin yerine geçerek olayları anlatmasıdır. Anlatıcı özneleri ise, bir romanın anlatıcısının kendi kişisel deneyimlerini ve gözlemlerini kullanarak olayları anlatmasıdır. Çoklu karakterler, çeşitli karakterlerin öyküyü anlatmak için kullanıldığı anlatım tarzıdır. Sıkıştırılmış anlatım, olayları öykünün anahtar noktalarına sıkıştırarak hızlandırmak için kullanılan bir anlatım tarzıdır. Tarihsel olaylar, olayların gerçek tarihsel olaylar üzerine oluşturulmasıdır. Ve nihayetinde, özneler arasındaki etkileşim, kahramanlar arasındaki ilişkileri anlatmak için kullanılan bir anlatım tarzıdır. Romanın biçimi, bir romanın başarısının ve etkileyiciliğinin belirleyicisidir ve yazarın bu öğeleri nasıl bir araya getireceğine bağlıdır.