Sirius Yıldızı Nedir l YıldızGalaksi ve Uzay

Tugce

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
226
0
0
Sirius yıldız ya da diğer bilinen adı ile Akyıldız, Büyük Köpek takımyıldızında yer alan. Ve bahar aylarından Kuzey yarım küreden çıplak gözle görülmesi mümkün olan takım yıldızıdır. Ülkemizde Akyıldız ismi ile de bilinen Sirius yıldızı, en yakın görünür yıldız olan Canopus yıldızından tam on iki kat daha parlaktır. Çıplak gözle tek yıldız gibi gözüken tek yıldız gibi görünen Sirius yıldızı. Esasında tayf türüne göre yapılmış olan yıldız sınıflandırma sistemi içerisinde A1V sınıfında olan Sirius-a yıldızı. DA2 kategorisine giren Sirius-b olarak adlandırılan ve bir adet de beyaz cüceden oluşan çift yıldızdır.
Sirius yıldızı bu parlak görünümünü esasında Güneş Sistemi’ne olan yakınlığına borçludur. Güneş’e 8,47 ışık yıldızı olan mesafesinden dolayı Sirius yıldız sistemi, daki yakın komşularımızdan bir tanesidir. Sirius yıldızı kütle bakımından Güneş’in tam iki katı, aydınlatma gücü bakımından ise güneşin tam yirmi beş katıdır. Ancak Sirius’un aydınlatma gücü Canopus ve Rigel yıldızlarına göre düşük kalır.

Sirius yıldızı sistemi yaklaşık olarak 250 milyon yıl yaşındadır. Yıldız sistemi en başta iki mavimsi yıldızdan oluşmakta idi. Bu iki farklı yıldızdan kütlesi daha fazla olan zaman ile yakıtını bitirerek dış katmanlarını kaybetme aşamasında kırmızı dev haline gelmiştir. Zamanla kabuklarını atarak bugünkü hali olan beyaz cüceyi oluşturmuştur.
Sirius yıldızı aynı zamanda bulunduğu takımyıldızında ön planı çıkması sebebi ile geleneklerde köpek yıldızı olarak da bilinmektedir. Sirius yıldızı pek çok mitolojik ögeye Güneş’ten bağımsız olarak konu olmuştur. Sirius’un doğuşu Antik Mısır’da Nil Nehri’nin taşmalarını ve Antik Yunanistan’da köpek günlerini işaret etmekte idi. Polinezyalılar için ise Sirius yıldızı kışın habercisi idi. Bu yıldız pasifik okyanusunda ise denizciler için referans kaynağı idi.

Sirius Ne Zaman Keşfedildi?
Sirius ne zaman keşfedildi? Sorusunu makalemizin bu kısmında yanıtlayacağız. Sirius yıldızı çeşitli uygarlıklara ait en eski astronomik kayıtlara dahi geçmiş ve en eski zamanlardan beri bilinen bir yıldızdır. Antik Mısır’da Sopdet, Antik Yunan’da ise Seirios şeklinde bilinmekte idi.
Antik Mısır’da Sirius yıldızı o kadar önemliydi ki, Mısır takvimi Sirius yıldızının doğuşuna göre düzenlenmektedir. Bu takvimde esas alınan gün ise, Sirius yıldızının Güneş’in doğumundan hemen önce görünüp görünmediğidir. Bir başka anlatım ile Sirius yıldızını Mısır göklerindeki 70 günlük yokluğundan sonra belirlenen zamandır. Bu zaman her yıl Nil Nehri’nin taşmasından önceki yaz gündönümüne denk gelmekte idi. Sirius’u ifade eden hiyeroglifin uçları üçgen, beş uçlu ve yıldız yarım daire şeklinde bir üçgendir. Sirius yıldızı eski Mısır’da İsis ilahesi ile özdeşleştirilmektedir. İsis; eşi Osiris ve oğlu Horus ile beraber bir üçgen oluşturmakta idi. Sirius’un gökyüzünde görülmediği söz konusu yetmiş gün. İsis ve Osiris’in duat ismi verilen öte alemlerde olan seyahatlerini simgelemekte idi.
 

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü