Stratejik insan kaynakları sürecinin ilk adımı nedir?
Stratejik insan kaynakları, şirketlerin insan kaynaklarının gelecekteki başarısını sağlamak için kullandıkları bir yaklaşımdır. Stratejik insan kaynakları, şirketin başarılı olmasını sağlamak için çalışanlarının potansiyelini maksimize etmek ve ulaşmak istediği hedeflere ulaşmak için bir plan oluşturmak için bir araya getirir. Stratejik insan kaynakları, çalışanların işe alınmasından, performanslarının izlenmesine kadar tüm süreci kapsar. İşe alım ve çalışan tutma süreci önemli bir parçasıdır ve stratejik insan kaynakları sürecinin ilk adımıdır.
İşe alım ve çalışan tutma süreci nedir?
İşe alım ve çalışan tutma süreci, şirketin çalışanlarının ihtiyacı olan ve işe alınmasını istediği görevleri doldurmak için çalışanlar aramaya başladığı süreçtir. Bu süreç, çalışan aramaktan başlayarak, onları işe almak için değerlendirmeler yapmak, sonrasında onları işe almak ve çalışanlarını tutmak için yönetimin gerekli stratejiyi oluşturmasını içerir. İşe alım ve çalışan tutma süreci, stratejik insan kaynakları sürecinin ilk adımını oluşturur, çünkü bu süreç, şirketin gelecekteki başarısının temelini oluşturur.
İşe alım ve çalışan tutma sürecinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için neler yapılmalıdır?
İşe alım ve çalışan tutma sürecinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için öncelikle, şirketin çalışan arayan ihtiyaçlarını belirlemelidir. Bu, esas olarak açık olan pozisyonların sayısını, gereksinimlerini ve öngörülen maaşları içerir. İkinci olarak, pozisyonlar için uygun adayların aranması gerekir. Bu, özgeçmişleri incelemek, mülakatlara çağırmak ve değerlendirmeler yapmak anlamına gelir. Son olarak, şirketin çalışanlarını tutmaya ve başarılı olmalarını sağlamaya çalışması gerekir. Bu, çalışanların iyi performans sergilemeleri için gerekli olan motivasyonu sağlamak, ödül ve cezalar vermek, çalışanların gelişimlerini takip etmek, eğitim ve öğretim programları sunmak ve çalışanların memnuniyetini arttırmak anlamına gelir.
Anahtar Kelimeler: Stratejik insan kaynakları, İşe alım ve çalışan tutma süreci, Çalışan arama, Değerlendirme, Motivasyon, Eğitim ve öğretim programları.