Süper determinizm ne demek

DeRiNDaRBe

Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,355
111
17
İzmir
Merhaba,

Ben süper determinizm hakkında bilgi almak istiyorum. Süper determinizm kavramının ne olduğu hakkında neredeyse hiçbir fikrim yok. Lütfen, süper determinizmin ne olduğu ve ne anlama geldiği hakkında bana yardımcı olabilir misiniz? İlginç bir konu olduğunu düşünüyorum ve çok merak ediyorum.

Çok teşekkür ederim.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Süper determinizm ne demek?

Süper determinizm, kuantum mekaniği ve kuantum kuramının fiziksel teoriler olarak kabul edildiği günümüz bilim dünyasında popüler bir terimdir. Süper determinizm, bir sistemin gelecekteki durumunu, mevcut durumuna dayalı olarak belirliyor ve dolayısıyla kuantum mekaniğindeki ünlü belirsizlik ilkesini reddediyor. Süper determinizm, özellikle mevcut kuantum kuramının yetersiz kaldığı ve fiziksel olayların kesin olarak açıklanamadığı durumlarda çok önemli bir kavram haline gelmektedir.

Süper determinizmin temel prensipleri nelerdir?

Süper determinizmin temel prensipleri, kuantum mekaniğinin ünlü belirsizlik ilkesiyle çelişmektedir. Süper determinizme göre, bir sistemin gelecekteki durumu, mevcut durumuna dayanarak kesin olarak belirlenebilir. Süper determinizm, olayların düzenli bir şekilde izlenebileceği ve her zaman aynı sonuçların elde edilebileceği anlamına gelir. Süper determinizm, mevcut kuantum kuramının yetersiz kaldığı konularda, kuantum mekaniğindeki belirsizlik ilkesini reddederek fiziksel olayların kesin olarak açıklanmasını sağlar.

Süper determinizmin avantajları nelerdir?

Süper determinizmin avantajlarından bazıları şunlardır:

1. Süper determinizm, mevcut kuantum kuramının yetersiz kaldığı durumlarda, kuantum mekaniğindeki ünlü belirsizlik ilkesini reddederek fiziksel olayların kesin olarak açıklanmasını sağlar.

2. Süper determinizm, bir sistemin gelecekteki durumunu, mevcut durumuna dayalı olarak belirliyor ve dolayısıyla daha kesin sonuçlar elde etmemizi sağlar.

3. Süper determinizm, hayatın anlamını veya evrenin anlamını açıklamaya yardımcı olabilir, çünkü her olayın sebepleri ile sonuçları arasındaki bağlantıları açıklıyor.

Süper determinizm hakkındaki ön yargılar nelerdir?

Süper determinizm hakkındaki ön yargılar, çoğu insan tarafından reddedilmektedir. Bu ön yargıların arasında şunlar yer almaktadır:

1. Süper determinizm, kuantum mekaniğinin ünlü belirsizlik ilkesini reddetmektedir ve bu nedenle bilimsel olarak geçerli değildir.

2. Süper determinizm, evrenin sonsuz olma potansiyeline veya evrenin daha derin anlamlarına ilişkin önemli bir açıklamaya erişemez.

3. Süper determinizm, kuantum mekaniğiyle çelişmektedir ve bu nedenle kuantum mekaniğinin doğru olmadığını göstermektedir.

4. Süper determinizm, kuantum mekaniğinin ünlü belirsizlik ilkesine göre hareket etmeyi reddederek, insanların özgür iradesini reddedmektedir.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Süper determinizm, bir kavram olarak, tüm fiziksel olayların önceden tahmin edilebilir, kaçınılmaz ve belirlenmiş bir şekilde gerçekleştiği gibi anlaşılır. Yani, süper determinizm, maddenin, zamana, mekâna ve kendi içindeki özellikleri ile sınırlı olduğu ve tüm fiziksel olayların, zaman içinde meydana gelen deterministik (öngörülebilir) etkileşimlerin sonuçları olarak ortaya çıktığını savunur. Süper determinizm, zamana bağlı olmayan bir kavram olarak, zamanın geçmişini ve geleceğini tahmin etme çabasını destekler. Bu kavram, özellikle kuantum mekaniği aracılığıyla maddenin belirli sonuçlarının önceden tahmin edilebilir olduğunu, ancak bunun daha çok kuantum düzeyinde olacağını öne sürer. Süper determinizm, maddenin özelliklerinin önceden tahmin edilebilecek bir şekilde işleyeceği ve kimsenin bu sürece müdahale edemeyeceği anlamına gelir. Bu anlayış, maddenin tüm olaylarının, kimsenin kontrolünün dışındaki deterministik etkileşimlerin sonuçları olarak ortaya çıkacağını öne sürer.

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Süper determinizm, fizikte bir kavram olarak tanımlanır ve bazı özgür irade kuramlarına karşı çıkar. Bu görüşe göre, fiziksel olaylar tamamen belirli nedenler ve sonuçlar arasındaki ilişkilerden doğar. Bu durum, fiziksel olayların özgür iradenin hiçbir etkisi olmadan belirli bir biçimde özgürce gerçekleştiği anlamına gelir. Süper determinizm, fiziksel olayların tüm nedenlerini ve sonuçlarını açıkça belirlemek ve kontrol etmek için bir teori olarak kabul edilir. Bu kapsamda, tüm olayların belirli bir yol ve biçimde gerçekleşeceği ve insanların bu olaylara etkide bulunamayacağı varsayılır. Süper determinizm, kişinin karar verme yeteneğinin ve özgür iradesinin yok olduğuna ileri sürülen bir görüştür.

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Süper determinizm, bilimsel olarak, bir sistem içindeki her olayın veya durumun belli bir önceki durum veya olay tarafından belirlendiği kuramıdır. Yani, geçmiş tüm olan bitenlerin gelecekteki olaylara etkisi vardır. Süper determinizm düşüncesi bazı fizik kuramlarında özellikle vurgulanmıştır.

Süper determinizm, tüm olayların belli bir önceki durum tarafından kontrol edildiği anlamına gelir. O zaman, bir olayın meydana gelmesi veya gelmemesi, önceden belli bir sonuçtur. Diğer bir deyişle, geçmişteki olayların gelecekteki olayları etkilediği ve gelecekteki olayların meydana gelmesine neden olan önceden belirlenmiş bir önceki olay veya durumların olduğu kabul edilir.

Süper determinizm, küçük ölçekli kuramların etkisi ile çoğu zaman çatışma halindedir. Örneğin, kuantum mekaniği kuramı, küçük ölçekteki olayların, atılım veya tesadüfler tarafından etkilenebileceğini öne sürmektedir.

Sonuç olarak, süper determinizm, geçmişteki tüm olayların gelecekteki olaylara etkisi olduğu kuramıdır. Ancak, küçük ölçekli olayların atılım veya tesadüfler tarafından etkilenebilecek olduğu unutulmamalıdır.

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Süper determinizm, beşeri davranışın tüm özelliklerinin önceden belirlenmiş, tahmin edilebilir ve öngörülebilir olarak tanımlanan bir fikirdir. Süper determinizm, özellikle determinist felsefedeki çoğu kuramın özünde gizli olan bir kavramdır. Bu teori, insanın davranışının önceden belirlenmiş olduğu ve insanın hiçbir zaman kendi kaderini değiştiremeyeceği anlamına gelir. Süper determinizm, insanın çevresindeki fiziksel ve duygusal etkenlerin, onun hareketlerini ve seçimlerini önceden belirlediği anlamına gelir.

Süper determinizm, insan hakları ve insanın özgür iradesinin kavramları ile çatışan bir konsepttir. Zira süper determinizm, insanın özgür iradesini kısıtlayan bir kuram olarak kabul edilir. Süper determinizm, insanın hareketlerini etkileyen çevresel faktörleri göz ardı etmez. Bu çevresel faktörler, insanın davranışlarını önceden belirleyen çeşitli fiziksel, sosyal ve kültürel etkenlerdir.

Süper determinizm, insanın kendi karar verme sürecini ve özgür iradesinin sınırlarını anlamak için kullanılan bir kavramdır. Ancak, süper determinizm teorisi insanın kontrolünü elinden alır ve ona kendi kararlarını veren özgür iradesi yoktur. Süper determinizm, insanın hareketlerini dış etkenler tarafından belirlendiği anlamına gelir. Bununla birlikte, süper determinizm teorisi, insanın seçimlerini önceden belirleyen çevresel etkenleri dikkate alır.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Süper determinizm, öğrenme sürecinde öğrencinin başarısını belirleyen kesin bir dizi çevresel etkiden oluşur. Süper determinizm, öğrencinin başarısının sadece öğrencinin kişisel özelliklerinden ibaret olmadığını, aynı zamanda öğrencinin çevresindeki faktörlerin de öğrenme sürecine etkisi olduğunu vurgulamaktadır.

Örneğin, öğrencinin konuya olan ilgisi, çevresindeki kişilerin öğrenmeye olan yaklaşımı, öğrenciye verilen zaman, öğrenciyi destekleyen kaynaklar ve öğrencinin kullandığı öğrenme teknikleri gibi faktörler öğrenme sürecini etkileyen çevresel etkenlerdir. Süper determinizm, bu etkenlerin bir araya gelmesi sonucu öğrencinin başarısının oluştuğunu vurgulamaktadır.

Süper determinizm, öğretmenlerin öğrencileri daha iyi anlamalarını, onların öğrenme sürecine olan katkılarını ve öğrencilerin öğrenme sürecinde daha başarılı olmalarını sağlamak için önemlidir. Öğretmenler, öğrencilerin öğrenme sürecine katkısını arttırmak ve başarılarını desteklemek amacıyla çevresel etkenleri dikkate almalıdır. Bunun için öğrenciyi motive etmek, öğrencinin ilgisi ve algılamasını artırmak, destekleyici kaynaklar sunmak ve öğrencinin öğrenme tekniklerini geliştirmek gibi etkenleri dikkate almalıdır.

Sonuç olarak, süper determinizm, öğrencilerin öğrenme sürecine olan katkısını arttırmak için çevresel etkenlerin önemini vurgulamaktadır. Öğretmenler öğrencilerin başarısını arttırmak ve öğrenme sürecine olan katkılarını desteklemek için çevresel etkenleri dikkate almalıdır.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Süper determinizm, özellikle eğitim çevrelerinde kullanılan bir kavramdır. Bu kavram, öğrenme çevrelerinde çoklu etkenleri, öğrencilere öğretme ve öğrenme sürecini etkileyen bir kavramdır. Süper determinizm, öğrencilerin öğrenmesini etkileyen çok farklı ve çok çeşitli etkenleri içerir. Bunlar, öğrencinin özellikleri, öğrenme ortamı, öğretmenlerin öğretim yaklaşımları, öğrenme sürecinin teknolojik desteği ve öğrencinin çevresi gibi faktörlerdir.

Özellikle öğrencilerin özellikleri, öğrenme sürecinde önemli bir rol oynar. Öğrencinin yaşı, kültürel ve etnik kimliği, cinsiyeti, gelir düzeyi ve öğrenme yeteneği gibi kapsamlı faktörler öğrenme sürecini etkileyebilir. Ayrıca, öğrencinin öğrenmeye yaklaşımı, dikkat süresi ve öğrenme çabaları da önemli bir etkendir.

Öğrenme ortamı da öğrencilerin öğrenme sürecini etkilemektedir. Öğrenme ortamının fiziksel ve sosyal çevresi, öğrencinin öğrenme motivasyonu, öğrenme isteği, öğrenme merakı ve öğrenme ortamının öğrenme ortamının etkisi çok önemlidir. Öğrenme ortamının öğrenme sürecindeki temel taşı, öğrencilerin öğrenmeye daha çok konsantre olmalarını sağlayan bir ortam sağlamasıdır.

Öğretmenlerin öğretim yaklaşımları da öğrenme sürecini etkileyen bir etkendir. Öğretmenlerin öğrenme motivasyonu, öğretim stratejileri, öğrencilerin öğrenme çabalarını destekleyen öğretim yaklaşımları ve öğrencilerin öğrenmeyi destekleyen öğretim yaklaşımları öğrenme sürecinde rol oynar.

Öğrenme sürecinin teknolojik desteği de öğrenme sürecini etkiler. Teknolojik araçlar, öğrencilerin öğrenmeyi kolaylaştıran ve öğrenme sürecini destekleyen önemli bir araçtır. Teknolojik destek, öğrencilerin öğrenme sürecini hızlandırmasına, öğrenmeyi kolaylaştırmasına ve öğrenmeyi daha etkili hale getirmesine yardımcı olur.

Son olarak, öğrencinin çevresi de öğrenme sürecini etkiler. Öğrencinin ailesi, arkadaşları ve çevresi, öğrencinin öğrenmeyi destekleyen ve teşvik eden, öğrenmeyi kolaylaştıran ve

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Süper determinizm, fiziksel olayların etkileşimlerinin tümünün birbiriyle örtüşen ve birbirleriyle bağlantılı olduğu kabul edilen bir felsefi kuramdır. Bu kurama göre, herhangi bir fiziksel olayın tüm etkileri ve sonuçları önceden belirlenmiştir, bu da olayın önceden bilinmesine olanak verir. Süper determinizm, zamanın geriye doğru hareket edemeyeceği ve olayların değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Süper determinizm, diğer determinizm kuramlarından farklı olarak, herkesin neredeyse tüm kararlarının önceden belirlenmiş olduğunu öngörür. Böylece, herkesin davranışlarının ve sonuçlarının, etkileşimlerinin her bir yönünün önceden belirlenmiş olduğu bir dünyada yaşamaktadır. Süper determinizm, birçok insan tarafından çarpıcı ve çelişkili bulunmaktadır, çünkü bu kuram, insanların özgür iradesinin varlığını reddeder. Bu kuramın, hüküm ve kararların önceden belirlendiği anlamına gelmesi de çoğu insan tarafından sorgulanmaktadır.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Süper determinizm, bir davranışın veya olayların önceden tayin edilmiş bir şekilde belirlenmesi veya belirlenmeyeceği anlamına gelen bir kavramdır. Bu kavram, herhangi bir olayın ya da davranışın önceden belirlenmiş olan sonuçlarının, olay veya davranışın kendisine bağlı olmadan, başka bir olay veya davranıştan kaynaklanan nedenlerden dolayı meydana geldiğini varsayar. Böylece, süper determinizm, tüm kararların veya olayların, kendilerine bağlı nedenlerden kaynaklanmadan, başka bir olay veya davranıştan kaynaklanan nedenler sonucunda gerçekleştiğini varsayar.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Süper determinizm, davranış biyolojisindeki bir kavramdır. Bu kavram, insan ve diğer canlıların davranışlarının sadece çevresel faktörler tarafından etkilendiğini varsayar. Buna göre, bir canlının davranışı önceden belirlenmiş bir şekilde hareket eder. O, çevresindeki her şeye cevap verebilir, ancak bu cevapların her zaman aynı olması gerekmez. Canlının davranışını etkileyen çevresel faktörler, ona bir seçenek sunar. Süper determinizm, bütün davranışlarımızın bir yerden gelen "takdir edilmiş" bir plana göre çalıştığını öne sürer. Bu, her şeyin önceden belirlendiği anlamına gelir. Ancak, bu varsayım çoğu insan tarafından tartışılmakta ve reddedilmektedir. Buna rağmen, birçok bilim adamı süper determinizmin, insan davranışlarının ve hareketlerinin çevresel faktörler tarafından etkilendiğini kabul ediyor.

SokakFeneri

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,299
115
2
Süper determinizm, bir bilimsel kuram olarak çoğu insan tarafından kabul gören ve evrenin kurallarının veya olayların bilimsel olarak anlaşılmasını amaçlayan bir kuramdır. Kısaca, süper determinizm, evrenin ve olayların bilimsel olarak anlaşılmasının mümkün olup olmadığını araştırmak üzere geliştirilen bir kuramdır.

Kuram, evrenin ve olayların her anının önceden belirlendiğini ve hiçbir şeyin yanlış gitmeyeceğini öne sürmektedir. Buna göre, gelecekteki olayların bilimsel olarak belirlenmiş olduğu ve geleceği değiştirmek için hiçbir şeyin yapılamayacağı savunulmaktadır.

Süper determinizm, çeşitli bilim adamlarının ve filozofların kuramını desteklediği çeşitli görüşlere sahiptir. Buna göre, evrenin davranışının ve olayların önceden belirlendiği veya etkilediği kabul edilmektedir. Ayrıca, evrenin ve olayların, matematiksel ve fiziksel kurallara göre öngörülebilir olduğu düşünülmektedir.

Son olarak, süper determinizm, evrenin ve olayların, çoğu insan tarafından kabul gören bir kuram olarak kabul edilmektedir. Bu kuram, evrenin ve olayların önceden belirlendiğini ve hiçbir şeyin yanlış gitmeyeceğini savunmaktadır. Aynı zamanda, evrenin ve olayların, matematiksel ve fiziksel kurallara göre öngörülebilir olduğu düşünülmektedir.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Süper determinizm, insan fıtratı ve çevreye karşı bireyin tepkilerini etkileyen davranış biçimlerinin kuramsal temelini oluşturur. Süper determinizm, insanların çevresel etkenlerden kaynaklanan davranışlarının, başka bir deyişle insanların özgür iradelerini etkileyen, ancak çoğu durumda farkına varmadıkları, sosyal koşulların kontrolünün altında olduğu düşüncesini öne sürür.

Süper determinizm, insanların davranışlarının kontrol edildiği, ancak özgür iradesinin temel olarak doğasında olduğu anlamına gelir. Süper determinizm, özgür iradenin çevresel etkenler tarafından etkileşim kurarak oluştuğu anlamına gelir. Örneğin, sosyal medyada çok zaman geçirmek, insanın davranışlarını ve düşüncelerini etkileyebilir ve özgür iradesinin kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir. Diğer bir örnek, çevremizdeki insanların bizi nasıl etkilediği ve onların düşüncelerinin bizim düşüncelerimizi nasıl etkilediği olabilir.

Süper determinizm, insanın davranışlarını anlamaya yardımcı olan bir düşünce tarzıdır. Süper determinizmin açıklanmasında çevresel etkenlerin önemi vurgulanır. Bu etkenler, bireyin düşüncelerini, davranışlarını ve özgür iradesini etkileyebilir. Süper determinizm çerçevesinde, çevresel etkenlerin bireyin özgür iradesine olan etkilerini anlamak ve çevreye uyum sağlayan davranışlar geliştirmek eğitimcilerin görevleri arasındadır. Eğitimciler, çevresel etkenlerin bireyin davranışlarını nasıl etkilediğini ve özgür iradesinin nasıl kontrol edilebileceğini öğrenmek için çalışmalar yapabilirler. Böylece, eğitimciler, özgür iradeyi teşvik eden ve çevreye uyumlu davranışların geliştirilmesine yardımcı olan etkin politikalar geliştirebilir.

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Süper determinizm, tüm olası dünyaların aynı anda var olduğu teorik bir fizik kavramıdır. Kısaca, süper determinizm, herhangi bir fiziksel sistemin içinde bulunan her şeyin, herhangi bir etkileşim sonucu meydana gelen herhangi bir durumun, aynı anda tüm olası dünyalarda meydana geldiğini öne sürmektedir. Süper determinizm, bazı fizikçiler tarafından, kuantum mekaniğini kullanarak, tüm olası durumların, aynı anda meydana geldiğini öne sürmektedir. Süper determinizm, Newton mekaniğiyle çelişmektedir, çünkü Newton mekaniği, herhangi bir sistemin durumunu sadece tek bir durum ile açıklayabilir.

Süper determinizmin iddiası, olası tüm dünyaların, farklı durumların aynı anda mevcut olduğu ve bunların, herhangi bir etkileşim sonucunda zamana bağlı olarak birbirine geçtiğidir. Bu kavram, bazı fizikçiler tarafından, kuantum mekaniğinin kullanımıyla desteklenmektedir. Bazıları, süper determinizmi, kuantum mekaniğinin çoklu dünya hipotezi ile ilişkilendirirken, bazıları ise daha klasik fizik kuramlarını kullanır. Süper determinizm, çoğu fizikçi tarafından, kuantum mekaniğinin bazı alanlarına uygun olmadığı için tartışmalı bir konudur.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)