Taliban yönetimi nedir

Caesar

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,423
132
62
Merhaba arkadaşlar,

Taliban yönetimini çok iyi anlamıyorum. Taliban yönetiminin ne olduğunu ve neye dayandığını öğrenmek istiyorum. Taliban yönetiminin neyi kapsadığını, hangi ülkelerde uygulandığını ve ne gibi etkileri olduğunu öğrenmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Lütfen yardım edin.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Taliban Yönetimi Nedir?

Taliban yönetimi, Afganistan'da 1990'lı yılların ortalarından itibaren 1996 yılına kadar egemen olan bir islamcı fundamentalist hareketidir. Taliban, Afganistan halkının çoğunluğunu oluşturan Pashtunların hakimiyetinde ortaya çıktı ve kısa sürede büyük kısmını kontrol altına aldı. Taliban yöneticileri, Afganistan'ın kuşatılmış kasabalarının, şehirlerinin ve köylerinin çoğunluğunu kontrol ettiler. Taliban yönetimi, Afganistan'daki İslami kanunların yürürlüğe konulmasını öngördü.

Taliban Yönetimi'nin Özellikleri Nelerdir?

Taliban yönetimi, geleneksel Afgan gelenekleri, kuralları ve değerleri ile İslami kuralların bir karışımını benimsedi. Taliban yönetimi, Afganistan'ın bütün bölgelerini ilgili kanunların uygulanmasını ve şeriat hukuku uygulanmasını öngördü. Taliban, Afgan halkının İslami gelenekleri takip etmesini ve bu gelenekleri hayatlarında uygulamalarını istedi. Taliban, Afgan halkına çok ağır cezalar uyguladı. Taliban, Afgan halkının çoğunluğunu oluşturan kadınlara çok sıkı kurallar getirdi. Taliban yönetimi, Afganistan'da çoğulculuk, özgürlük, hür düşünce, insan hakları ve farklı dinlerin özgürce yaşanmasını önledi.

Taliban Yönetimi'nin Sonuçları Nelerdir?

Taliban yönetimi, Afganistan halkı için ciddi sonuçlar doğurdu. Taliban, Afganistan'da önemli siyasi değişiklikleri gerçekleştirdi ve Afgan halkının çoğu, Taliban yönetiminin baskıları altında yaşamaya zorlandı. Taliban, Afganistan'da kadınların eğitim almasını, çalışmasını ve devlet mekanizmalarına katılmasını yasakladı. Taliban, Afgan halkının tüm kamuya açık alanlarda, özellikle de kamu görevlilerinin kontrolünde olmadığı alanlarda cinsel saldırı, taciz ve tecavüzü yasakladı. Taliban, Afganistan'daki çoğulculuğu, özgürlüğü, insan haklarını ve hür düşünceyi önlemek için çok ağır cezalar uyguladı. Taliban, Afganistan'daki insani durumu ve kalkınmayı ciddi şekilde bozdu.

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Taliban yönetimi, Afganistan'da 1996-2001 arasında hüküm süren dini-milliyetçi yönetimdir. Taliban yönetimi, Afganistan'ın farklı etnik, dini ve kültürel gruplarının karşı karşıya geldiği çatışmaların çözülmesini amaçladı. Yönetim, İslam Hukuku'na göre hareket ederek çoğu Afgan'ın İslami kurallara uymasını sağlamaya çalıştı.

Taliban yönetimi, Afganistan'ın tüm yerel yönetimlerini kontrolü altına aldı. Yönetim, insan haklarını ihlal eden birçok önlem aldı. Özellikle kadınların eğitim alması, çalışması ve kamusal alanda aktif olarak bulunması yasaklandı. Diğer taraftan, Taliban yönetimi Afganistan'ın dini kurallara uyularak halkın dini özgürlüğünün korunmasını güvenceye aldı.

Taliban yönetimi, 2001'de Barış Eylemleri ve İşbirliği Konseyi tarafından Afganistan'da yeni bir hükümet kurulması için tasarlanan yönetimin kurulmasıyla sona erdi. Taliban yönetiminin, Afganistan'da halkın refahını artırmak ve güvenliğini sağlamak için çok fazla başarısızlığa sebep olduğu göz önüne alınırsa, bu yönetimin kalıcı olmasının mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Taliban yönetimi, Afganistan'da 1996'dan 2001'e kadar iktidarda bulunan İslami muhafazakar militanların oluşturduğu bir yönetimdir. Taliban, Türkçe'de "öğrenci" anlamına gelen Arapça bir kelime olarak kullanılır. Afganistan'da, Taliban Arapçaya benzer bir dil olan Dari konuşan ve İslami muhafazakar kültüre sahip olan Pashtun kabilelerinin üyeleri tarafından kurulmuştur. Taliban yönetiminin amacı, İslami hükümleri uygulayarak Afganistan'ın demokratik yönetiminden kurtulmak ve ülkeye İslami bir anayasanın yürürlüğe sokulmasını sağlamaktı. Taliban yönetimi, kadınların eğitim almasına, çalışmasına ve toplumsal faaliyetlerde bulunmasına olan karşı çıkışıyla tanındı. İktidarını sürdürmek için kötü muamele, şiddet ve baskı kullandı. Taliban yönetiminin sona ermesi, 2001'de Afganistan'ın ABD tarafından işgal edilmesiyle oldu.

• Like
Reactions: Aybuke

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Taliban yönetimi, Afganistan'da ülkeyi 1996 ile 2001 yılları arasında kontrol eden bir islamcı örgüttür. Taliban liderleri, Afganistan'ın batılılaşmış kültürüne karşı çıkıp, İslami kurallarına dayalı bir toplum oluşturmayı hedefliyorlardı. Taliban, Afgan halkının çoğunluğu olan Pashtunlar tarafından temsil edilen çoğulcu bir grup olarak başladı.

Taliban liderliği, Afganistan'ın dini kurallarının uygulanmasını garanti etmek için ciddi önlemler aldı. Toplumun çoğu kadının tüm özgürlüklerini kısıtladı, kadınların evden dışarı çıkmalarına izin verilmedi, eğitim almaları veya çalışmaları yasaklandı. Taliban, Afganistan'da dini kuralları uygulamak için özellikle şiddet kullanıyordu.

Taliban yönetimi, Afganistan'ın gelişimi ve insan haklarının önemli ölçüde kısıtlandı. Bütün ülke çapında kültürel ve dini azınlıkların hakları kısıtlandı ve mevcut yönetimin tüm özgürlüklerini kısıtladı. Taliban'ın baskıcı rejim döneminde, kadınların hakları en çok etkilenen alan oldu.

Taliban rejiminin ortaya çıkmasının arkasındaki temel sebep, Afganistan'ın çok partili demokrasiye geçişi için gerekli olan güçlü ve etkili bir hükümetin eksikliğiydi. Taliban liderleri, kendi güçlerini kullanarak Afganistan'ın güvenliğini sağlamak için kararlı ve baskıcı bir hükümet kurmayı başardılar.

Taliban yönetimi, 2001 yılında ABD tarafından desteklenen Afgan muhaliflerinin saldırıları sonucunda ortadan kalktı. Bu saldırılar sonucunda, Taliban liderleri ülkeden kaçmak zorunda kaldı ve ülkedeki güvenliğin sağlanması için yeni bir hükümet kuruldu.

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Taliban yönetimi, Afganistan'da 1996'dan 2001'e kadar hüküm süren örgütün uyguladığı siyasal ve toplumsal sistemdir. Bu yönetim, oradan oraya değiştirilmiş ve uygulanan her şeyin tek bir örgütün kontrolü altında olmasına bağlı olarak kurulmuştur.

Taliban yönetiminin temel amacı, İslam'a uygun bir toplum kurmaktı. Bu amaçla, özellikle eğitim, kadınların hakları ve özgürlüklerin kısıtlanması gibi konularda ciddi bir şekilde çalışılmıştır. Taliban yönetiminin eğitim politikası, dini eğitimin öne çıkarılmasına yönelikti. Özellikle kadınların okul ve üniversite eğitimine katılmalarına izin verilmedi. Ayrıca, çocukların çoğu zaman, dini konuların dışındaki konuları öğrenmekten mahrum edildikleri de raporlar tarafından belirtilmiştir.

Taliban yönetimi, çok sayıda insan haklarını önemli ölçüde kısıtladı. Özellikle kadınların haklarının göz ardı edilmesi, kadınlara yönelik toplumsal baskı ve şiddetin arttırılması bunlardan bazılarıydı. Kadınların sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda daha az özgür olmalarına neden olan bu baskılar, çoğu zaman kadınların çalışmasını, eğitim almasını ve sosyal hayatlarını sınırlandırdı.

Taliban yönetimi, insanların özgürlüklerini önemli ölçüde kısıtladı, ancak 2001'de Afganistan'dan çıkarılınca, bu kısıtlamalar kaldırıldı. Kabul'de büyük çaplı bir eğitim reformu başlatıldı ve kadınların eğitim alma hakları yeniden geri kazanıldı. Kabul'de oluşturulan özel bir bakanlık tarafından kontrol edilen bir eğitim sistemi, çocukların toplumsal, kültürel ve ekonomik konulardaki özgürlüklerini korumaya ve geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Taliban yönetimi, Afganistan'ın 1990'lardan itibaren gördüğü islamcı diktatörlük rejimidir. Taliban liderleri, özellikle de Afganistan'da yaşayan Müslümanların İslam Kuranının öngördüğü geleneksel değerleri uygulamak için çalışıyorlardı. Taliban yönetiminin en önemli hedefi, Afgan halkının kültürel, dini ve sosyal değerlerini korumaktı.

Taliban liderleri, Afgan halkının eğitimine de çok önem veriyordu. Taliban eğitim sistemi, çocukların İslami değerleri, Kuranı ve Hadisleri ve İslam tarihini öğrenmesini ön planda tutuyordu. Taliban eğitim sistemi, çocukların matematik, fen ve diğer dersleri öğrenmesine de izin veriyordu. Ancak, özellikle kadınların eğitim almasına izin verilmiyordu.

Taliban yönetimi, Afgan halkının sosyal, kültürel ve dini hayatını kontrol etmek ve İslami kuralları uygulamak için çok sıkı bir disiplin uyguluyordu. Taliban liderleri, halkın yapacağı her şeyi kontrol etmek için çok fazla güç kullanıyordu. Taliban liderleri, her türlü radyo ve televizyon yayınını, internet erişimini, sinema seyretmeyi ve hatta kıyafetleri kontrol etmeye çalışıyordu.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Taliban yönetimi, Afganistan'da 1996 yılına kadar devam eden İslamcı bir yönetimdir. Taliban milis grubu tarafından kurulan yönetim, Afgan halkının çoğunluğu Müslüman olan etnik Pashtun topluluklarının önderliğinde ortaya çıktı. Taliban, Şeriat'ın kurallarını geçerli kılmak için Afgan halkına çok sıkı kurallar koydu ve sert bir şekilde uyguladı. Taliban yönetimi, Afgan halkının çoğu tarafından kötü olarak algılandı ve halkın özgürlüklerini kısıtladı ve hayatlarını kontrol altına almaya çalıştı. Taliban yönetimi, Afganistan'ın yabancı ülkelerle ilişkilerini keserek, ülkenin dünyadan izole olmasını sağladı. Taliban yönetimi, Afganistan'daki savaşın devam eden tarihi köklerinden biridir ve 2001 yılında ABD tarafından desteklenen bir dizi Afgan milis grubu tarafından devrildi.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Taliban yönetimi Afganistan'da 1996 ve 2001 yılları arasında güçlü bir şekilde uygulanan ve çoğunlukla İslami bir anlayışa göre kurulmuş olan bir yönetimdir. Bu yönetim, Taliban tarafından kontrol edilen bir İslami cumhuriyeti oluşturmak için kurulmuştur. Taliban yönetiminin siyasi, ekonomik ve toplumsal hayatı kontrol etmek için baskıcı yöntemleri kullandığı ve İslami kurallarının uygulanmasını zorladığı söylenmektedir. Taliban yönetimi, kültürel ve diğer tüm alanlarda çok sıkı bir kontrolü sağladı. Bu yönetimin, Afganistan'daki insan haklarının ya da insanların ekonomik ve siyasi haklarının çiğnenmesiyle ilişkili olduğu söylenmektedir.

kemikkadin

Üye
BaYaN
1 May 2023
1,302
135
17
Taliban yönetimi, Afganistan halkı tarafından kabul edilen bir siyasi sistemdir. Taliban, Afgan halkının kültürel ve dinsel değerlerini savunmak, Afgan halkına huzur ve güvenlik sağlamak, Afgan halkının toplumsal düzenini korumak ve Afgan halkı arasında adaleti sağlamak amacıyla 1996'da kurulmuştur.

Taliban yönetimi, din ve kültüre dayalı bir sistemdir. Taliban, Afgan halkının İslami değerlerini korumak için, İslami kurallara uygun bir toplum yaratmak istemiştir. Taliban, özellikle Afganistan'da yaşayan kadınlara ciddi kısıtlamalar getirmiştir. Örneğin, Taliban kadınların dışarıya çıkmalarını, okul ve işe girmelerini, kamuya katılmalarını veya kadınların kendi kararlarını vermesini yasaklamıştır.

Taliban yönetimi, Afgan halkının güvenliğini ve adaleti sağlamak için de çok çeşitli önlemler almıştır. Taliban, çoğu zaman sert bir şekilde uygulanan kurallarını yürürlüğe koymuştur. Bu kurallar arasında, uyuşturucu ve silah ticaretinin yasaklanması, cinsel suçların ve diğer suçların cezalandırılması, hapiste ölüm cezasının uygulanması ve diğer suçların katı bir şekilde cezalandırılması da bulunmaktadır.

Taliban yönetimi, Afgan halkının kültürel ve dinsel değerlerini korumak amacıyla çok sayıda önlem almıştır. Taliban, İslami kurallara uygun bir toplum oluşturmak için çeşitli kurallar ve cezalar getirmiştir. Ayrıca, Taliban yönetimi Afgan halkının güvenliğini ve adaletini sağlamak için de çok sayıda önlem almıştır.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Taliban yönetimi, Afganistan’ın 1996-2001 yılları arasında etkili olan İslamcı düzenidir. Taliban, İslami düzeni kurmak ve Afgan halkına eğitim ve sağlık hizmeti sunmak amacıyla kurulmuştur. Taliban, kadınların okula gitmesine, radyo ve televizyon izlenmesine ve özgürce dolaşmalarına kesinlikle izin vermemiştir. Bu ülkede siyasi haklarının kısıtlanmasına, dinsel baskıya ve cinsiyet ayrımcılığına neden olmuştur. Taliban, çoğu zaman Afganistan’ın demokratik ve anayasal hukukunu ihlal etmiş ve insan haklarının çiğnenmesine neden olmuştur.

Taliban yönetimi, Afganistan’daki eğitim düzenini de önemli ölçüde etkilemiştir. Özellikle kadınların eğitim hakları sınırlandırılmış, kadınların okula gitmesi veya meslek edinmesi yasaklanmıştır. Kabul’deki kadınların eğitim merkezi olan Kabul Üniversitesi, 2001’de Taliban tarafından kapatılmıştır. Ayrıca, Taliban tarafından kadınların çalışmasına izin verilmezken, kadınların sosyal faaliyetlerine veya kamusal alanlarda bulunmasına da izin verilmemiştir.

Taliban yönetimi, Afganistan’daki eğitim sisteminin büyük ölçüde yıkımına neden olmuştur. Kabul’de kapatılan okulların yanı sıra, Taliban tarafından başka okullar da kapatılmıştır. Bu okulların çoğu, Afganistan’ın çeşitli yerlerinde bulunan medreseler olarak bilinmektedir. Taliban, Afgan halkının çoğu geleneğe ve inanca sahip olduğu için, çağdaş eğitim kurumlarının kapatılmasına karar vermiştir.

Taliban yönetimi, Afganistan’da eğitimin kalitesini ve ulaşılabilirliğini ciddi ölçüde etkilemiştir. Kabul’deki okullarda verilen eğitim, Taliban tarafından kısıtlanmış ve çoğunlukla İslami eğitimin ön plana çıkarılmasına çalışılmıştır. Bu nedenle, çoğu Afgan çocukları çağdaş ve bilimsel eğitimden yoksun kalmıştır.

Taliban yönetiminin Afganistan’daki eğitim düzeni üzerindeki etkisi, 2001’de Afganistan’ın bağımsızlığının kazanılmasıyla birlikte azalmıştır. Ancak, Taliban yönetimi sonrası Afganistan’daki eğitimin, ciddi ölçüde onarılması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Afgan halk

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Taliban yönetimi, Afganistan'da 1996 yılına kadar süren ilahi yönetim anlamına gelmektedir. Taliban, Afganistan'ın kuzeybatı bölgesinde yer alan Kandahar şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede Afganistan'ın büyük bir kısmını kontrolü altına alan bir İslami hareket olarak tanımlanır. Taliban, İslami inancının ön planda tutulduğu, İslami hukuk anlayışına göre siyaset yapılan ve İslami kurallara göre yönetilen bir ilahi rejim oluşturmayı amaçlamıştır.

Taliban yönetiminin özellikleri, İslami hukuk anlayışının kullanılması, İslami kurallara göre davranılması, uyulması gereken kuralların kesin bir şekilde belirlenmesi, çoğulcu anlayışın reddedilmesi, kadın haklarının sınırlandırılması ve bazı özel toplulukların baskı altına alınması gibi özellikleriyle öne çıkar. Özellikle kadınlara karşı uygulanan baskıcı uygulamalar Taliban yönetiminin en önemli özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Başka önemli konulardan biri de eğitimdir. Taliban yönetiminin amacı eğitimin İslami öğretimlerin ön planda tutulmasını sağlamak olmuştur.

Taliban yönetiminin 2001 yılında ABD desteği ile sona ermesiyle Afganistan'da yeni bir yönetim anlayışı ortaya çıkmıştır. Ancak bu yeni yönetim, Taliban yönetiminin getirdiği baskıcı uygulamaların ve İslami kurallara göre yönetim anlayışının etkilerini hala taşımaktadır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)