Aşırı bağışıklık, vücudun normal bir bağışıklık sistemi olarak çalışmaması nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu durumda, vücudun, normal bağışıklık sisteminin taşıdığı görevleri yerine getiremeyerek beklenmedik şekilde fazla tepki göstermesine neden olur. Aşırı bağışıklık, vücudun kendi dokularına veya zararlı olmayan maddelere karşı aşırı tepki göstermesine neden olur.
Aşırı bağışıklık, birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bu durumun en yaygını, alerjik reaksiyonlar olarak bilinir. Alerjik reaksiyonlar, vücudun yabancı maddelere karşı tepki vermesi şeklinde ortaya çıkar. Bu yabancı maddeler, toksinler, hava kirleticileri, alerjenler, gıdalar, güneş ışınları veya ilaçlar olabilir. Ayrıca, alerjik reaksiyonlar, astım, egzama, ağız ülserleri ve çeşitli cilt rahatsızlıkları gibi fiziksel belirtilere de neden olabilir.
Aşırı bağışıklık durumu, çoğu zaman alerjik reaksiyonlarla ortaya çıktığı için, çoğu insan bununla tanışmıştır. Ancak, aşırı bağışıklık durumu, farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Aşırı bağışıklık durumu, vücudun, zararlı olmayan maddelere karşı anormal tepki vermesine neden olan autoimmün hastalıkların gelişimine de neden olabilir. Bu tür hastalıklar, artrit, diyabet, lupus, şeker hastalığı ve multipl skleroz gibi çeşitli hastalıklar olarak ortaya çıkabilir.
Aşırı bağışıklık durumunun nedeni halen tam olarak bilinmemektedir. Ancak, genetik faktörler, aşılar veya ilaçlar, toksinler veya hava kirleticileri gibi çevresel faktörler, beslenme veya stres gibi yaşam tarzı faktörlerinin aşırı bağışıklık durumunu tetikleyebileceği düşünülmektedir.
Aşırı bağışıklık durumu, her yaştan insanı etkileyebilir. Özellikle, düşük bağışıklık sistemine sahip olan kişiler, bu durumun etkilerini farklı şekillerde yaşayabilir. Aşırı bağışıklık durumu, doğru bir tanıyla tedavi edilebilir. Tedavi yöntemleri, alerjenlerden uzak durmayı, anti-alerjik ilaçları, anti-inflamatuar ilaçları veya bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçları içerebilir.