Bektaşîlik mezhebi nedir

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Merhaba, Bektaşîlik mezhebi hakkında bilgi edinmek istiyorum. Bektaşîlik mezhebi nedir? Bektaşîlik mezhebinin tarihi ve inançları hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğumu öğrenmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Lütfen bu konuyu açıklamak için gerekli her türlü bilgiyi paylaşır mısınız? Teşekkürler.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
19,591
1,247
112
Bektaşîlik Mezhebi Nedir?

Bektaşîlik, tarihinin Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin ölümünden yaklaşık 800 sene önce Anadolu’da doğmuş ve daha sonra Balkanlar ve Orta Asya’ya yayılmış, Türklerin özgün bir inanç sistemidir. Bektaşîlik, İlahî’nin zat ve sıfatlarına inanmak, Hz. Ali’nin (as) evlatlık davetine uygun hareket etmek, Hz. Muhammed’in (sav) şeriatını kabul etmek ve evrensel bir bektaşîlik evrensel kurallarına uymak gibi temel özellikleriyle tanımlanmaktadır.

Bektaşîlik Mezhebinin Temel İlkeleri

Bektaşîlik’in temel ilkeleri, inancın iki ana bölümü olan doktrin ve törelerin bir bütün olarak kabul edilmesi ve bunlara uygun hareket etmektir. İnanç bölümünde, Allah’ın zat ve sıfatlarına inanmak, Hz. Ali’nin (as) evlatlık davetine uygun hareket etmek, Hz. Muhammed’in (sav) şeriatını kabul etmek ve evrensel bir bektaşîlik evrensel kurallarına uymak gibi temel özellikler vardır. Töre bölümünde ise, ibadet, ahlak ve toplumsal kurallar önemlidir.

Bektaşîlik Mezhebinin Dini Törenleri ve Gelenekleri

Bektaşîlik mezhebi, dini tören ve gelenekleriyle de tanınır. Bu törenler arasında, çeşitli kutlamalar, dini seremoniler, semazen gösterileri, şarkılar ve semahlar vardır. Bunların tümü, İlahî’nin zat ve sıfatlarının övgüsü, Hz. Ali’nin (as) evlatlık davetine uygun hareket etme ve Hz. Muhammed’in (sav) şeriatının kabul edilmesi gibi temel bektaşî inançlarının korunması amacıyla yapılmaktadır.

Sonuç

Bektaşîlik, tarihinin Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin ölümünden yaklaşık 800 sene önce Anadolu’da doğmuş ve daha sonra Balkanlar ve Orta Asya’ya yayılmış, Türklerin özgün bir inanç sistemidir. Bektaşîlik, İlahî’nin zat ve sıfatlarına inanmak, Hz. Ali’nin (as) evlatlık davetine uygun hareket etmek, Hz. Muhammed’in (sav) şeriatını kabul etmek ve evrensel bir bektaşîlik evrensel kurallarına uymak gibi temel özellikleriyle tanımlanmaktadır. Bektaşîlik mezhebi, dini tören ve gelenekleriyle de tanınır. Bu törenler arasında, çeşitli kutlamalar, dini seremoniler, semazen gösterileri, şarkılar ve semahlar vardır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Bektaşîlik, Türkiye’de yaşayan çok sayıda insan tarafından takip edilen ve uygulanan bir dini mezheptir. Bektaşî mezhebinin kökeni, İslam’ın 7. yüzyılda Türkler arasında kabul edilmesinden sonra, Türk İslam geleneği üzerine kurulmuştur. Bektaşîlik, hem İslam’ın temel inanç ve uygulamalarını benimseyen, hem de kendi geleneksel özellikleri olan bir mezheptir.

Bektaşî mezhebinde, İslam’daki temel inançların yanı sıra, kullanılan özel bir dille (Arapça, Farsça ve Türkçe) konuşulması, Kur’an ve hadislerin önemi, kutsal kitap olarak Alevî âyetleri’nin kullanılması, Allah’ın aracılığıyla kutsal mekanları ziyaret etme, sünnetleri takip etme, ölümün imanın sonu olduğu inancı, kutsal geceleri kutlama gibi pek çok özelliği vardır. Bektaşî mezhebinin kutsal saydığı kişiler arasında, Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Hz. Mevlana gibi peygamberler ve önderler bulunmaktadır.

Bektaşî mezhebinin özellikleri, dünya çapında insanlar tarafından takip edilen çok sayıda Bektaşî topluluğunun varlığından da anlaşılmaktadır. İslam’ın özgürlük ve adalet temellerini korumak için, Bektaşîler kendi aralarında güçlü bir kardeşlik ve dayanışma hiyerarşisi geliştirmişlerdir. Bektaşîler, İslam’ın temel ilkelerini takip ederken, çoğu zaman daha özgür bir felsefeyi savunmaktadırlar. Bektaşî mezhebinde, insanların farklı kültürleri, inançları ve etnik kökenleri kabul etmeyi öngören bir çoğulculuk vardır.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
8,548
483
5
Bektaşîlik, Türk kültürünün özgün bir öğretisi olarak görülmektedir. Bektaşîlik, Türk-İslam kültürünün iki önemli unsuru olan Türk kökenli gelenekler ve İslâmiyet tarafından kontrol edilen uygulamaların bir karışımını içerir. Bektaşîlik, Hz. Hacı Bektaş Veli'nin (ö. 1337) öğretilerinden beslenen bir düşünce ve anlayış sistemidir. Bektaşîlik, Türk kültüründe çok köklü bir inanç sistemidir ve özellikle Anadolu'da yaygındır. Bektaşîlerin toplumsal hayatın her alanına etkileri vardır. Bektaşîler, insanların doğadan, insanlar arasındaki ilişkilerden ve dini konulardan ders almasını önerir. Bektaşî öğretileri, adalet ve merhameti, sempati ve dostluğu önemseyen, hoşgörülü bir yaşam tarzını savunur. Dünyanın her yerindeki insanların kültürel farklılıklarına saygı göstermesini öngören Bektaşîlik, kendi kültüründen farklı olan her şeyi kabul eder. Bektaşîlik, koruyucu melekleri ve kutsal sayılan kahramanları olan bir inanç sistemidir. Bektaşîlerin inançlarının temelinde, yaratıcı, adaletli ve merhametli bir Tanrı vardır. Bektaşîlik, insanların ruh ve beden arasındaki dengeyi koruyarak, kendi kendine yeterli olmasını sağlayan bir yaşam tarzını önermektedir. Bektaşîler arasındaki iletişim, özgürce konuşmayı ve çözümleri paylaşmayı amaçlar. Bektaşîlik, insanların her zaman doğru olanı yapmaya çalışmalarını ve diğer insanların onuruna saygı göstermelerini öngören bir anlayıştır.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Bektaşîlik, Alevî-Bektaşî inançlarının temelini oluşturan Türk-İslam geleneğindeki bir fıkıh mezhebidir. Bektaşîlik, özellikle Anadolu’da yetişen bir tarikattır ve oldukça eski bir tarihe dayanır. Bektaşîlik, Hz. Ali’ye ve onun soyuna karşı aşırı övgüler sunan, Hz. Muhammed’in soyundan gelenleri özellikle kutsayan, kutsallık ve güç arayan ve Hz. Ali ve onun soyunu destekleyen bir inanç sistemidir.

Bektaşîlik, özellikle kutsal kitap ve hadislerin öğretilerine dayanır. Bektaşîler, Hz. Ali ve onun soyuna özgü bağlılıklarını ortaya koyan kendi dini geleneklerini koruma ve öğretmeye çalışırlar. Bektaşîlik, herhangi bir dinsel kurumun kontrolünde olmaksızın, mürşitlerinin öğretileri ile kendine özgü bir din inançlarının geliştirilmesine çalışır. Bektaşîler, özellikle insan hakları ve özgürlükleri konusunda çok önemlidir.

Bektaşîlik, özellikle özgürlük ve eşitlik konularında insanların hoşgörü ve sevgi üzerine kurulmuştur. Bektaşîler, günlük yaşamlarında çoğu zaman insanlar arasında sevgi ve hoşgörüyü destekleyen öğretileri uygularlar. Bektaşîlik, insanların diğer insanlara karşı eşit ve saygılı davranmalarını öğütler.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
19,723
1,159
112
Bektaşîlik, Türk-İslam kültürünün bir mezhebi olarak Alevîlik üzerine inşa edilmiş bir öğretidir. Bektaşîlik, kökleri Hz. Ali'ye dayanan ve onun adına Hz. Hüseyin tarafından harekete geçirilen bir harekete dayanmaktadır. Bektaşîlik, kendini Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretileriyle tanımlayan bir topluluktur. Bektaşîlik, merkezinde Hz. Ali'nin kutsal kabri olan Şah-ı Merdan'ın bulunduğu Hacı Bektaş'ta özgürlük, sevgi, adalet ve eşitlik gibi değerleri savunur. Bektaşîlik, insanların kendilerini hoşgörü, sevgi ve dayanışma ile kucaklaması gerektiğini savunur. Bektaşîlik, kendi üyeleri arasında cinsiyet, renk, dil, ırk ve din farklılığı gözetmeden eşit haklara sahip olmalarını savunur.
 

HyperGalactic

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,470
131
62
Bektaşîlik mezhebi, Türk-İslam geleneğine dayalı bir dini-kültürel akım olan Alevîlik'in temelini oluşturan bir dindir. Bektaşîler, Hz. Ali, Hz. Muhammed'in halifesi ve İslam'ın sünnetini savunan Alevî-Bektaşî İslami geleneğin temsilcileridir. Bektaşîliğin temelinde, Hz. Ali'nin doğruluğu, hükümranlık ve liderlik hakkının kutsallığı ve Hz. Muhammed'in sünnetinin doğruluğu yatmaktadır. Bektaşîliğin temel anlayışı, Allah'ın varlığının kabulü ve Allah'ın kutsal kitaplarının kabulüdür.

Bektaşîler kendi aralarında, Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuş olan on iki imamın yolunu izlemektedir. Bektaşîler, İmam Ali'nin hakikatinin doğruluğu ve insanların kurtuluşunun sadece Allah'a dayanması gerektiğine inanırlar. Bektaşîliğin temel inançlarından bazıları, herkesin insan olduğunun kabulü, toplumsal adaletin önemini vurgulamak, insanların adaletli davranması, kötülüklerin reddedilmesi ve iyiliklerin yaygınlaştırılmasıdır. Bektaşîler, insanlar arasında her türlü ayrımcılık karşısında kararlıdırlar ve onları reddederler.

Bektaşîlik, üç temel ibadet üzerine kuruludur. İlki, zikirdir. Zikir, Allah'ın varlığının kabulü ve ona tazim etmek için kullanılan bir ibadettir. İkincisi, namazdır. Namaz, Allah'a yaklaşmak için kullanılan bir ibadettir. Üçüncüsü, semahtır. Semah, bir ritüel olarak düzenlenmiş, dans ve şarkılarla kutlanan bir ibadettir.

Bektaşîlik, insanlar arasında dostluk, sevgi ve yardımlaşma üzerinde duran bir gelenektir. Onlar, insanların insan olduğunu kabul etmeyi ve birbirlerine karşı saygılı, anlayışlı ve dürüst olmalarını prensip olarak kabul ederler. Bektaşîlik, kendine has ritüelleri ve inançları ile özgün ve kendine özgü bir dindir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
14,845
1,031
15
Bektaşîlik, Türkiye ve çevre ülkelerde yaşayan Türk, Kürt ve Alevi inanç kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu inanç kültürünün merkezinde, Hz. Hüseyin'in babası Hz. Ali'nin tanımının altında kalan Bektaşî inancı yer alır. Bektaşîlik özellikle Süleymancı olarak adlandırılan bölgede, Kürdistan ve Türkiye'de özellikle güçlü bir biçimde varlığını sürdürmektedir.

Bektaşîlik, Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in ölümüne olan tepkisi üzerinden ortaya çıkmış bir inançtır. Hz. Hüseyin, 680'de Kerbela'da öldürüldüğünde, Bektaşîler onun kurbanında öldürülmesinin Allah'ın bir kurbanı olarak kabul edildiğini düşündüler. Hz. Ali'nin ölümünün ardından ortaya çıkan Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünün simgesi olarak kabul edildi ve bu inancın sembolü olarak mücevherler veya kırmızı bezler taşınmaya başlandı.

Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünün ardından ortaya çıkan ve Hz. Hüseyin'in kurbanında ölümünü sembolize eden bir anlayışa dayanmaktadır. Bektaşîler, Hz. Ali'nin ölümünün simgesi olarak Hz. Hüseyin'in kurbanında öldürülmesini kabul eden ve Hz. Hüseyin'in ölümünün sembolü olarak kabul edilen mücevherler ve kırmızı bezler taşıyan bir topluluktur. Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünün üzerine yüklenen anlam ve sembolizme dayalı bir inançtır.

Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünün sembolü olarak kabul edilen, Hz. Hüseyin'in kurbanında öldürülmesiyle simgelenen ölümün üzerine yüklenen anlam ve sembolizme dayalı bir inançtır. Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünden sonra yayılan bir inanç olarak ortaya çıkmış ve günümüze kadar devam eden bir inançtır. Bektaşîler, Hz. Ali'nin ölümünün simgesi olarak kabul edilen mücevherler ve kırmızı bezleri taşıyarak bu inancı yaşarlar. Bektaşîlik, Hz. Ali'nin ölümünün sembolü olarak kabul edilen ölümün üzerine yüklenen anlam ve sembolizme dayalı bir inançtır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
20,075
1,256
112
Bektaşîlik, Türkiye'de yaygın olarak kabul edilen bir İslam mezhebidir. Bektaşîlik, 12. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Hacı Bektaş Veli tarafından kurulmuştur. Bektaşî mezhebi, insanlar arasındaki sevgi ve teslimiyeti ön plana çıkararak İslam'ın temel ilkelerini savunur. Bektaşî mezhebi, Müslümanların temel ibadetleri, Kuran'ın öğretileri ve sünnetleriyle birlikte İslam'ın temel ilkelerine bağlı kalmayı öngörür.

Bektaşî mezhebinin temelinde, insanlar arasındaki sevgi ve teslimiyetin önemi vardır. Bektaşî mezhebinde, insanlar arasındaki ilişkilerin dayanışma ve sevgi temelli olması güvenlik sağlanmasını sağlamaktadır. Bektaşî mezhebi temelde insanlar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmektedir. Bektaşî mezhebinin diğer mezheplerden farklı olan karakteristiği, çoğunlukla farklı mezheplerden gelenlerin bir araya gelerek eşit haklara sahip oldukları bir toplumu oluşturmalarıdır.

Bektaşî mezhebi, insanlar arasındaki diyalogu teşvik eder ve insanlar arasındaki çatışmaları önler. Bektaşî mezhebi insanların birbirlerine saygı ve sevgi duymalarının önemini vurgulamakta ve güvenlik sağlamaktadır. Bektaşî mezhebi, insanlar arasındaki ilişkilerin sürekli gelişmesinin önemini vurgulamaktadır. Bektaşî mezhebi, insanların kendilerine ve diğer insanlara saygı göstermelerini öngörmektedir. Bektaşî mezhebinin temelinde, insanların birbirlerine karşı haklı, dürüst ve sevgi dolu olmalarının önemi vardır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü