Çığır kelimesinin kökü nedir

HyperGalactic

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,470
131
62
Merhaba,

Çığır kelimesinin kökünü öğrenmek istiyorum. Kelimenin kökünü ve anlamını araştırırken takıldım ve şu anda konuyla ilgili yardıma ihtiyacım var. Dilbilimciler veya diğer forum kullanıcılarından çığır kelimesinin kökü ve anlamıyla ilgili tavsiyelerini almak istiyorum. Acaba bu kelimenin kökü ne olabilir? Çığır kelimesinin anlamı nedir? Etimolojik olarak nereden geldiği hakkında bir fikriniz var mı? Dilbilimcilerin veya diğer forum kullanıcılarının çığır kelimesinin kökünü ve anlamını açıklamalarını ve tavsiyelerini bekliyorum. İsterim bu konuda yardım edebilecek herkes bu konu hakkında bilgisini paylaşsın.

Şimdiden teşekkürler.
 

GökyüzüRuhu

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
22
0
0
Çığır Kelimesinin Kökü Nedir?

Çığır kelimesi çok eski zamanlara dayanır. Kelimenin aslında çok eski Türkçe'den gelen bir kelime olduğu sanılmaktadır. Kelime, Türkçe'de "çığır" olarak anılır ve "çığırmak" anlamına gelir. "Çığırmak" eski Türkçe'de “çığırışmak” anlamına geliyordu.

Kelimenin kökü ise "çığırışmak" anlamına gelen "çığırmak" kelimesine dayanmaktadır. "Çığırmak" kelimesi, eski Türkçe'de "çığırışmak" anlamına gelen bir fiil olarak kullanılırdı. Bu fiil, gürültüyle ilgili bir anlam taşıyordu ve genellikle hareket, hareketlilik, konuşma ve çığlıkla ilgili konularda kullanılıyordu.

Çığır Kelimesinin Günümüzdeki Anlamı Nedir?

Günümüzde, çığır kelimesi hareket, hareketlilik, konuşma ve çığlıkla ilgili anlamlarının yanı sıra, yeni bir fikir veya kavramın ortaya çıkmasına veya bir sistemin geliştirilmesine de işaret eder. Çoğu kez, yeni bir fikir veya kavramın ortaya çıkması, geliştirilmesi veya öğrenilmesinin "çığır açıcı" olduğu ifade edilir.

Çığır Kelimesinin Tarihi

Çığır kelimesi, Bizans ve Eski Türkçe'nin bir karışımı olan Türkçe'ye kadar uzanır. Kelime, aslında büyük olasılıkla eski Türkçe'den gelen "çığırmak" fiilinden türemiştir. "Çığırmak" fiili, hareket, hareketlilik, konuşma ve çığlıkla ilgili anlamlar taşıyordu.

Sonuç

Çığır kelimesi, eski Türkçe'den gelen "çığırmak" fiilinden türemiştir ve hareket, hareketlilik, konuşma ve çığlıkla ilgili anlamlar taşıyordu. Günümüzde ise, yeni bir fikir veya kavramın ortaya çıkması, geliştirilmesi veya öğrenilmesinin "çığır açıcı" olduğu ifade edilir.
 

esra34

Yeni Üye
BaYaN
8 Ağu 2023
1,805
257
0
Çığır kelimesinin kökü, Proto-Türkçe dilinin arkaik sözcük ve söz öbeklerinden gelen bir sözcük olan “çağır” sözcüğünden türetilmiştir. Proto-Türkçe dilinin türetme yöntemleri ile türetilmiş olan bu sözcük, Asya Türkçesi olarak da bilinir ve Türkçe'nin yayılmasının başladığı zamana kadar Türkçenin dil ailesinin bir parçası olarak kabul edilmiştir.

Çığır sözcüğünün kökeni, Proto-Türkçe dilinin arkaik sözcüklerinden çıkıyor olmasından dolayı, dil ailesi çerçevesinde çok eski zamanlara kadar uzanır. Proto-Türkçe, yaklaşık 4000-5000 yıl önce, Güney Sibirya ve Orta Asya'da yaşayan Türk kabilelerinin dilini temsil ediyordu. Bu dilde, tüm Türk dillerinde ortak olan sözcükler ve söz öbekleri vardı.

Çığır sözcüğünün Proto-Türkçe'de, çağır sözcüğünden türetildiği düşünülmektedir. Çağır sözcüğünün kökeni ise, Proto-Türkçe dilinin arkaik sözcüklerinden çıkarılmıştır. Bu sözcük, Proto-Türkçe'de “çağırma” anlamına geliyordu. Bu sözcük, Proto-Türkçe'de “çağırmak” ve “çağırma” şeklinde iki farklı anlam içeriyordu. Ancak bu sözcük, Türkçe dilinin yayılmasıyla birlikte, İstanbul Türkçesi veya Türkiye Türkçesi gibi Türkçe dilinin farklı şekillerinde, sadece “çağırmak” anlamında kullanılıyor.

Çığır sözcüğünün kökeni, Proto-Türkçe dilinin arkaik sözcük ve söz öbeklerinden gelen çağır sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük, Türkçenin yayılmasıyla birlikte İstanbul Türkçesi veya Türkiye Türkçesi gibi Türkçe dilinin farklı şekillerinde, sadece “çağırmak” anlamında kullanılmıştır. Çığır sözcüğünün Proto-Türkçe'deki kökeni sayesinde, Türkçenin çok eski zamanlara kadar uzanan bir dil olduğu düşünülmektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü