Dengeli Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Her gün sağlıklı beslenmek her bireyin önceliği olmalıdır. Çünkü dengeli bir beslenme sağlıklı bir yaşamın temelidir. Bu nedenle, kaliteli ve dengeli beslenme çok önemlidir.
Dengeli beslenme, gereken miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren, sağlıklı, taze ve dengeli besinler almak anlamına gelir. Günlük beslenmede doğal besinler, tahıllar, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, kuruyemişler, meyveler, sebzeler, yağlar ve suyun ölçülü olarak alınması gerekir.
Günlük Beslenme Planı
Günlük beslenme planı öncelikle günlük ihtiyaçları ve yiyecek tercihleri ile bireyin kilo durumuna göre oluşturulmalıdır. Günlük beslenme planına dahil edilebilecek besinlerin miktarı ve çeşidi, kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, kilo durumu ve sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Günlük beslenme planında, günde üç ana öğün, iki ara öğün ve günlük ihtiyaç duyulan su miktarının alınması önerilir.
Günlük beslenme planına dahil edilebilecek besinlerin miktarı ve çeşidi, kişinin kilo durumuna göre değişebilir. Fakat dengeli beslenme, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren, sağlıklı, taze ve dengeli besinlerin alınmasını gerektirir.
Sağlıklı Beslenme İpuçları
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının geliştirilmesi için bazı ipuçları şunlardır:
• Günlük beslenme planını ve üç ana öğün ve iki ara öğün miktarlarını önceden planlayın.
• Günlük beslenme planına düzenli olarak taze sebze ve meyveler ekleyin.
• Günlük beslenme planına et ve et ürünleri, tahıllar, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, yağlar ve suyun ölçülü olarak eklenmesini sağlayın.
• Günlük beslenme planına dahil edilecek besinlerin miktarı ve çeşidi, kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi, kilo durumu ve sağlık durumu gibi faktörlere göre düzenleyin.
• Günlük beslenme planına dahil edilecek besinlerin işlenmiş, şekerli ve yağlı besinlerin alımını sınırlayın.
• Aşırı tüketim veya eksik beslenme durumlarından kaçınarak sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
Sonuç
Dengeli beslenme, gereken miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral içeren, sağlıklı, taze ve dengeli besinler almak anlamına gelir. Günlük beslenme planı öncelikle günlük ihtiyaçları ve yiyecek tercihleri ile bireyin kilo durumuna göre oluşturulmalıdır. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığının geliştirilmesi için, düzenli olarak taze sebze ve meyveler alınması, günlük beslenme planına et ve et ürünleri, tahıllar, süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, yağlar ve suyun ölçülü olarak eklenmesi gerekir. Ayrıca, işlenmiş, şekerli ve yağlı besinlerin alımının sınırlandırılması ve aşırı tüketim veya eksik beslenme durumlarından kaçınılması gerekmektedir.