Iç deniz ve kenar deniz nedir

oremeyenbayan

Üye
BaYaN
1 May 2023
3,211
357
17
Merhaba, denizler hakkında bilgiye ihtiyacım var. Iç deniz ve kenar deniz nedir? İkisinin arasındaki farklar nelerdir? İç denizler okyanusun içinde bulunan, daha küçük denizler olarak tanımlanır. Okyanusların kıyılarındaki, daha büyük denizler ise kenar denizler olarak adlandırılır. Ayrıca, kenar denizler daha sıcak ve eşit sıcaklıkta olma eğilimindedir. Bu iki deniz arasındaki diğer farklılıklar nelerdir? Daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olur musunuz? Lütfen önerilerinizi paylaşın.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
23,863
1,159
112
Iç Deniz ve Kenar Deniz Nedir?

Denizler, okyanuslar ve diğer su kaynaklarının bir araya geldiği bölgelerdir. Küresel ölçekte, her denizin kendine özgü özellikleri vardır. Bunlar arasında iç deniz ve kenar denizler vardır. Bu iki tip denizin özellikleri ve aralarındaki farkları şöyle açıklanabilir:

Iç Denizler

Iç denizler, diğer denizlerden bağımsız olarak küçük köşeler veya sınırları olan kapalı su bölgeleridir. Bölgenin suyunu dışarıdan almazlar ve sık sık ılımlı iklimleri vardır. Iç denizler, genellikle daha küçük ve derin değillerdir. Örneğin, Hint Okyanusu'ndaki Kaspi Denizi ve Doğu Akdeniz'deki Akdeniz, iki önemli iç denizdir.

Kenar Denizler

Kenar denizleri, okyanusların veya diğer denizlerin kıyılarında yer alan küçük denizlerdir. Bu denizler, okyanuslara veya diğer denizlere açık olan küçük kanallarla bağlıdır. Genellikle, bu denizlerin suları daha soğuk ve derin değildir. Örneğin, İngiltere'nin kıyılarında yer alan İrlanda Denizi ve Kuzey Atlantik Okyanusu'nun kıyılarında yer alan Kara Denizi, iki önemli kenar denizidir.
 
  • Sad
Reactions: Aslihan

FikirDeryasi

Yeni Üye
BaYaN
5 Ağu 2023
2,705
298
0
Iç deniz ve kenar deniz arasındaki temel fark, denizlerin nasıl bir şekilde yönetildiğidir. Iç denizler, normal olarak, bir ülkenin kendi sınırları içinde kalan denizlerdir. Bu denizler, ülkelerin kendi kontrolü altında olan hava, kara ve deniz trafiği, ticaret ve ticaretin kontrolünü içerir. Bununla birlikte, bu denizlerde çok hızlı bir şekilde ticaret, havacılık ve gemi trafiğinin kontrolünün sağlanması gerekir.

Kenar denizleri ise, ülke sınırlarının ötesinde kalan denizlerdir. Bu denizler genellikle siyasi ve ekonomik anlamda çok önemli bir rol oynar ve bir ülkenin kendi denizleri ile aynı özgürlükleri düzenleyemez. Bu denizlerde, ülkelerin ulusal denizleri ile herhangi bir ilişki olmadan, ülkeler arasındaki ticaret ve havacılık faaliyetleri kontrol edilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Iç deniz ve kenar deniz arasındaki temel fark, denizler arasındaki sınırlar ve deniz tabanındaki topoğrafyanın farklılıklarıdır.

Iç denizler, diğer denizlerden çoğunlukla kıta parçaları tarafından örülmüş ve sınırlanmış olan, derin ve kapalı okyanus koylarıdır. Iç denizlerin çoğu, diğer denizlerden daha küçük alanlara sahiptir ve genellikle daha sınırlı akıntı ve karışım özelliklerine sahiptir. Bunun yanı sıra, iç denizlerin derinliği diğer denizlerden daha azdır. Iç denizlerin en büyük özelliği belirli bir alana hapsolmuş olmasıdır. Örneğin, Akdeniz, Kara Denizi ve Baltık Denizi olarak adlandırılan iç denizler, birkaç kıta parçaları tarafından çevrelenmiştir.

Kenar denizleri ise, diğer denizlerden çok daha geniş açık okyanus alanlarıdır. Kenar denizlerinin derinlikleri diğer denizlerden daha fazladır ve genellikle daha kuvvetli akışlara sahiptir. Ayrıca, kenar denizlerinin sınırları diğer denizlerden çok daha belirsizdir. Örneğin, Pasifik Okyanusu ve Atlantik Okyanusu olarak adlandırılan kenar denizleri, dünyanın her yerinden sınırsız bir şekilde uzamaktadır.

Sonuç olarak, iç denizler ve kenar denizler arasındaki temel fark, denizler arasındaki sınırlar ve deniz tabanındaki topoğrafyanın farklılıklarıdır. Iç denizler, sınırlı okyanus koylarıdır ve diğer denizlerden daha küçük ve daha sınırlı akıntı ve karışım özelliklerine sahiptir. Kenar denizleri ise, diğer denizlerden çok daha geniş açık okyanus alanlarıdır ve genellikle daha kuvvetli akışlara sahiptir.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
İç denizler ve kenar denizler, denizlerin iki çeşitini oluşturur. İç denizler, çevresinde kıyıların çevrelediği ve okyanuslara açılmayan sınırlı denizlerdir. Bu denizler, denizlerin büyük bölümünü oluşturur ve birçok ülkenin sınırlarının içinde kalır. Örneğin, Karadeniz, Hazar Denizi ve Akdeniz İç Denizleri ülkelerin sınırlarının içinde kalır.

Kenar denizleri ise, okyanusların kıyılarındaki denizlerdir. Bunlar, okyanusların kıyılarındaki bölgeler olup çoğu zaman ülkeler arası sınırları oluştururlar. Örneğin, Kuzey Denizi ve Orta Deniz, kıyı ülkeleri arasındaki sınırı oluşturur. Ayrıca, çoğu kıyı ülkesi, kendileriyle çevrili olan kenar denizlerindeki doğal kaynakları kullanmak için karşılıklı haklarını tanıma anlaşmaları imzalamaktadır.

İç denizler ve kenar denizler, denizlerin iki çeşitidir. İç denizler, çevresinde kıyıların çevrelediği ve okyanuslara açılmayan sınırlı denizlerdir. Kenar denizleri ise, okyanusların kıyılarındaki denizlerdir ve çoğu zaman ülkeler arası sınırları oluştururlar.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Deniz ve kenar denizi ayırt etmek için, ilk olarak çoğu denizciye göre, denizin çevresindeki kara parçasının özelliği ve konumu bakımından bir ayrım yapılır. Genel olarak, deniz, çok derin ve üzerinde çok fazla tuzlu su bulunan, okyanuslar, körfezler ve diğer büyük tuzlu tatlı su havzalarını kapsar. Kenar denizleri ise, güney ve doğu Karadeniz, Kızıldeniz, Hint Okyanusu veya Pasifik Okyanusu gibi büyük okyanusların yanından sınırlı tatlı su havzalarını temsil eder.

Tuzlu su ile tatlı su arasındaki fark, denizlerin çözünmüş mineral içeriğinin konsantrasyonuna dayanır. Tuzlu su, çözünmüş minerallerin konsantrasyonu yüksek olan sudur, çünkü denizlerin ve okyanusların suyu, tuz ve diğer minerallerin bir karışımıdır. Tatlı su ise, bu konsantrasyonda çok daha düşük olan sudur. Denizler, çoğunlukla tuzlu sudur, çünkü bu suyun çözünmüş mineral içeriği çok yüksektir.

Kenar denizleri ise, çoğunlukla tatlı sudur ve tuzlu suya göre çok daha az çözünmüş mineraller içerir. Bir kenar denizi, kaynağı tatlı olan bir nehir veya göl tarafından beslenen tatlı su havzasıdır. Bir nehir ya da gölün suyu, tuzlu suya göre çok daha az çözünmüş mineraller içerir, bu nedenle kenar denizleri, tatlı su havzaları olarak adlandırılır.

Deniz ve kenar denizi ayırmak için, denizin karadan ayrılmasının özelliği ve konumu da önemlidir. Denizler, tuzlu su havzaları, okyanuslar, körfezler veya diğer büyük tuzlu tatlı su havzalarıdır ve genellikle karadan yüksek seviyelerde ayrılır. Kenar denizleri ise, genellikle daha düşük seviyelerde ayrılır ve çoğunlukla küçük tatlı su havzalarıdır.

Sonuç olarak, deniz ve kenar denizi ayırmak için, denizin çevresindeki kara parçasının özelliği ve konumu bakımından bir ayrım yapılır. Denizler genellikle tuzlu su havzalarıdır ve karadan yüksek seviyelerde ayrılır, kenar denizleri ise genellikle daha düşük seviyelerde ayrılır ve tatlı su havzalarıdır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
17,769
641
5
İç deniz ve kenar deniz arasındaki fark, ekosistemleri ve çevrelerini anlamak için önemlidir. İç denizler, okyanuslara veya diğer büyük su yüzeylerine bağlı olan, genellikle kısıtlı sınırlarla çevrili su alanlarıdır. Örneğin, Karadeniz veya Kaspi Denizi gibi. İç denizler çoğunlukla sıcak, sığ ve hafif kirli sular içerir. İç denizlerin suları, okyanusların sularından daha az oksijen içerir ve daha kısa bir sirkülasyon süresine sahiptir. Ayrıca, toplam alg üretiminin düşük olduğu iç denizlerde, sürekli tuzluluk değişiminin olmaması nedeniyle, diyatomik fitoplankton oranları düşüktür.

Kenar denizler ise, okyanusların yakınında yer alan ve çoğunlukla daha derin sular içeren su alanlarıdır. Bu denizler daha soğuk ve okyanus sularından daha fazla oksijen içerir. Ayrıca, çok sayıda organik ve inorganik madde, özellikle koylarda yaşayan canlıların atıklarından kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler içerir. Kenar denizlerin sirkülasyon süresi, daha uzun süreli periyodik hareketleri içerir ve hava karışımının daha fazla olduğu okyanus sularından daha fazla oksijen içerir. Kenar denizlerin alg üretimi daha yüksek olur ve diyatomik fitoplankton oranları daha yüksektir.
 

PeriSesleri

BuYuKFoRuMLu
9 Ağu 2023
24
1
0
Iç deniz ve kenar deniz arasındaki farkın anlaşılması için, öncelikle denizlere ne olduğunun anlaşılması gerekiyor. Denizler, okyanusların veya diğer küçük suların veya daha küçük suların toplamı olarak tanımlanabiliyor.

Iç denizler, küçük bir alanın sınırları içinde kalan sular olarak tanımlanıyor. Bu alanlar genellikle kıyıdan uzakta, okyanusun veya diğer büyük göllerin etkisi olmadan oluşmuş sular olarak tanımlanıyor. Tarihte, ülkenin sınırlarını belirlemek için kullanılan göl ve tatlı sulardır. Örneğin, Ege Denizi, Akdeniz, Karadeniz ve Kaspi Denizi örnekleri arasında sayılabilir. Bu alanlarda, genellikle arka kıyılarda kalan düşük seviyeli denizleri bulabilirsiniz.

Kenar denizleri ise, göllerin veya denizlerin yakınında bulunan sular olarak tanımlanıyor. Bu alanlar genellikle, derin denizlerin veya okyanusun etkisi altındadır. Bu alanlarda, genellikle yüksek seviyeli denizler bulunur. Örneğin, Baltık Denizi, İngiltere Körfezi, Adriyatik Denizi ve Çin Denizi gibi. Bu alanlarda, kıyılarda kalan denizler genellikle okyanusun etkisi altındadır.

Iç denizlerin ve kenar denizlerinin birbirinden farklı olduğu açıktır. Iç denizler, okyanusun etkisi olmadan oluşmuş alanlar olup, kıyılarda kalan denizler genellikle düşük seviyelidir. Kenar denizleri ise, göllerin veya denizlerin yakınında bulunan sular olup, kıyılarda kalan denizler genellikle okyanusun etkisi altındadır ve yüksek seviyelidir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Iç deniz ve kenar denizlerin arasındaki farka dair sorulan bu soruya, kapsamlı bir yanıt verebilmek için öncelikle denizlerin ne olduğunu anlamamız gerekiyor. Denizler, okyanusların veya diğer su kaynaklarının bölümlerinden oluşan, su ile çevrili alanlardır. Denizler, dünyanın kıyılarında yer alır ve su seviyesinin dünyadaki ortalama seviyenin üzerinde olmasıyla tanımlanır.

İç denizler, okyanusların veya diğer büyük su kaynaklarının içerisinde yer alır. İç denizlerin çoğu, kıyılarındaki toprak parçalarıyla sınırlıdır ve dünyanın diğer bölgelerinden ayrılırlar. İç denizler, kıyılardan ayrılarak okyanusa bağlı kalır. Örneğin, Karadeniz, Akdeniz ve Kuzey Denizi, dünyanın kıyılarından uzak olan büyük denizlerdir.

Kenar denizler ise, dünyanın kıyılarında bulunan, daha küçük denizlerdir. Kenar denizler, daha kısa uzunluklarda ve daha dar uzunluklarda olabilirler. Kenar denizler, kıyılarındaki toprak parçalarıyla sınırlı değildir ve diğer kıyıların yakınında olabilirler. Örnek olarak, Adriyatik Denizi, Kızıldeniz, Çin Denizi ve Hint Okyanusu, dünyadaki kıyıların yakınındaki kenar denizlerdir.

Sonuç olarak, iç denizler, dünyanın okyanuslarının veya diğer büyük su kaynaklarının içinde yer alır ve kıyılardan ayrılırlar. Kenar denizler ise, daha küçük denizlerdir ve dünyanın kıyılarının yakınında bulunur.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
24,181
1,256
112
Iç Deniz, deniz tabanının yüksek olduğu ve başka denizlerden ayrılan denizlerdir. En ünlü iç denizlerimiz Marmara Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'dir. Kenar Deniz ise, başka denizlerden ayrılan ve deniz tabanının düşük olduğu denizlerdir. Sıklıkla geniş bir okyanusla ilişkilendirilen kenar denizleri, okyanusun kıyısındaki derinliklerin yeterince alçak olması nedeniyle oluşurlar ve genellikle büyük bir kıyı çizgisi ile çevrilidir.
 

AsiKral

Üye
BaY
8 Nis 2023
1,282
118
7
Deniz ve kenar denizleri, sınıflandırılmış en büyük ölüm ortamı olan denizler olarak nitelendirilir. Denizler, ekolojik sistemlerin bir parçası olarak birçok biyolojik türün yaşam ortamını oluşturur. Aynı zamanda, denizler için besin zinciri ve döngüler bulunur.

Denizler, sığ, tuzlu, sıvılar veya doygun olarak sınıflandırılır. Sığ veya tuzlu denizler, açık okyanuslar veya küçük deniz havzalarından oluşur. Sıvı denizler, çoğunlukla düşük tuzlu sulara sahip olan bataklıklar veya lagünler olarak bilinir. Doygun denizler, sıvı denizlerin aksine, daha yüksek tuzlu sulara sahip olup, buharlaşmamış sulara sahiptir.

Kenar denizleri, sığ denizlerin yakınında bulunur ve sığ denizlerden çok daha soğuk olurlar. Birçok kenar denizi, birçok farklı türün yaşadığı çoğunlukla soğuk sulara sahiptir. Birçok kenar denizi, okyanus dalgalarının etkisinde kalır ve çoğunlukla okyanusun daha derin kısımlarından beslenir. Birçok kenar denizi, bazı deniz canlılarının yetişmesi ve gelişmesi için uygun bir ortam oluşturur.

Denizler ve kenar denizleri, canlılar ve bitkilerin yaşamlarını sürdürmeleri için önemli bir çevre oluştururlar. Denizler, birçok bitki ve hayvan türünün yaşamını sürdürmeleri için önemli bir ölüm ortamı oluştururken, kenar denizleri de farklı türlerin gelişmesi ve üremeleri için önemli bir ortam oluşturur. Denizler ve kenar denizleri, insanlar için de önemli kaynaklardır. Örneğin, denizlerden balık ve deniz ürünleri elde edilir, kenar denizlerinde ise plajlar turizm için önemli bir kaynaktır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
18,902
1,031
15
Iç deniz ve kenar deniz arasındaki farkı anlamak için öncelikle denizlerin ne olduğunu anlamamız gerekmektedir. Denizler okyanusların derinliklerinde oluşan, suların sınırlarını oluşturan, gezegenin yüzeyindeki en büyük sularıdır. Iç denizler, okyanuslardan daha küçük ve sınırlı alanlardır. Okyanuslardan iç denizlere göre daha az derinlikleri vardır ve daha düşük saliniteleri vardır. Iç denizler, bir kıyıdan diğerine kıyıya yakın olan, genellikle küçük, kısıtlı alanlardır. Örneğin, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizi örnekleri olarak verilebilir.

Kenar denizleri ise daha büyük denizlerdir. Kenar denizleri, okyanuslardan ve iç denizlerden daha derin olabilir ve saliniteleri daha yüksek olabilir. Örneğin, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu ve Hindistan Okyanusu örnekleri olarak verilebilir.

Iç denizler ve kenar denizleri arasındaki en önemli fark, iç denizlerin okyanuslardan daha sınırlı alanlarda bulunmasıdır. Iç denizler, daha küçük bir alana sahip olduğundan, büyük gemileri doldurmak veya daha büyük gemileri çalıştırmak için uygun olmayabilir. Aynı şekilde, okyanuslarda bulunan doğal kaynaklar ve canlı türleri iç denizlerde bulunmaz.

Kenar denizleri ise, daha büyük okyanusların sınırlarını oluştururlar. Bu denizler, daha büyük gemileri doldurmak veya daha büyük gemileri çalıştırmak için daha elverişlidir. Aynı zamanda, okyanuslarda bulunan canlı türleri ve doğal kaynakları kenar denizlerinde de bulunur.

Sonuç olarak, iç denizler ve kenar denizleri arasındaki en önemli fark, iç denizlerin daha sınırlı bir alanı temsil etmesidir. Aynı zamanda, kenar denizleri daha derin ve daha yüksek salinitesi olan daha büyük okyanusları temsil eder.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
17,769
641
5
Deniz ve kenar denizi, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan doğal kaynakları tanımlayan bir terimdir. Deniz, okyanus veya diğer denizlerin sınırları, kıyıya yakın alanlardan oluşan bir biyo-ekosistemdir. Bu alanlar, kıyıya yakın suların çeşitli canlıları, bitkileri ve minerallerle dolu olduğu özel ekosistemlerdir.

Bir eğitimci olarak, deniz ve kenar denizi daha iyi anlayabilmek için çeşitli örnekler verebilirim. Örneğin, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki deniz veya kenar denizi, diğer denizlerden çok farklıdır. Bu bölgede, kıyıya yakın alanlarda, çok sayıda balık ve diğer canlı türleri bulunur. Aynı şekilde, Akdeniz’de de deniz ve kenar denizi farklıdır. Bu alanlarda, balık ve diğer deniz canlılarının yanı sıra, bitkiler, kuşlar, sürüngenler ve diğer hayvan türleri de bulunur.

Diğer bir örnek olarak, deniz veya kenar denizi, denizin yanı sıra atmosferle bağlantılı olan doğal kaynakları da içerir. Ülkemizin kıyılarındaki deniz ve kenar denizi, sıcaklık, yağış, sertlik, nem, dalgalanma ve deniz akıntıları gibi coğrafyaya özgü özelliklere sahiptir. Bu alanlarda, denizin yanı sıra denizin etrafındaki hava koşullarının da etkisi vardır.

Deniz ve kenar denizi, dünyanın çeşitli yerlerindeki önemli doğal kaynaklar içerir. Bu nedenle, bu alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için eğitim kritik bir öneme sahiptir. Eğitimciler, öğrencilere denizlerin ve kıyıların önemini anlatmak için çeşitli örnekler vererek, deniz ve kenar denizi konusunda bilinçlendirme sağlayabilirler. Ayrıca, eğitimciler, denizlerin ve kıyıların korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda öğrencilere bilinçlendirme ve öğretme amaçlı materyaller kullanabilirler.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü