Kaç çeşit evlilik var

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Merhaba,

Evlilik hakkında ne kadar bilgimiz var? Evlilik konusu çok karmaşık olduğu için, bunu ne kadar iyi anladığımız konusunda şüphelerim var. Acaba kaç çeşit evlilik var? Türkiye'de veya dünya çapında, evlilik konusunda farklı çeşitler nelerdir? Lütfen evlilik konusunda deneyimlerinizi paylaşın ve bana yardımcı olun.

Bu konuya başlamadan önce, öncelikle ne tür evliliklerin olduğu konusunda temel bilgilerin olduğundan emin olmak istiyorum. Herhangi bir toplulukta evliliklerin nasıl tanımlandığı, kadınların ve erkeklerin rolü ve her iki tarafın hakları ve sorumlulukları hakkında ne gibi prensipleri olduğunun bilgisine ihtiyacım var.

Bu konuda paylaşacağınız bilgiler için teşekkür ederim.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
20,952
1,256
112
Kaç Çeşit Evlilik Var?

Evlilik, karşılıklı olarak birbirine bağlanan iki kişinin yasal bir birlikteliğidir. Evlilik türleri, çiftlerin kültürel, dini ya da hukuki özellikleri, ülkeleri veya bölgeleri tarafından belirlenir. Genel olarak, evlilikler temel olarak iki çeşittir: resmi evlilikler ve çiftler arasındaki sözleşmeler. Ayrıca, bazı ülkelerde, özel evlilik türleri de mevcuttur.

Resmi Evlilikler

Resmi evlilikler, çiftlerin kültürel, dini ya da hukuki olarak resmi bir şekilde evlendikleri evliliklerdir. Evlilikler, çiftlerin dini ya da hukuki olarak evlendikleri ülkeye göre farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde, çiftlerin yasal olarak evlendikleri evlilikleri resmi evlilik olarak kabul edilir. Örneğin, ABD'de, çiftlerin dini nikahları resmi evlilik olarak kabul edilir.

Çiftler Arası Sözleşmeler

Çiftler arası sözleşmeler, çiftlerin kendi aralarında karşılıklı olarak kabul ettikleri ve hukuken geçerli olan anlaşmalardır. Bu tür sözleşmeler, çiftlerin nikahlarından bağımsız olarak yapılabilir. Örneğin, iki kişinin aralarında karşılıklı olarak kabul ettiği ve hukuken geçerli olan özel bir sözleşme, prenupsiyer olarak adlandırılır.

Özel Evlilikler

Bazı ülkelerde, özel evlilik türleri de mevcuttur. Özel evlilikler, çiftlerin özel durumlar nedeniyle evlendikleri evliliklerdir. Örneğin, çifte, evliliklerinin dini özelliklerine göre evlendikleri ülkede özel evlilikler düzenlenir. Özel evlilikler, çiftlerin evliliklerinin dini özelliklerine göre çok farklı olabilir.

Anahtar Kelimeler: evlilik, resmi evlilik, çiftler arası sözleşmeler, özel evlilik.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Evlilik, her insan için kendine özel bir durumdur. Bazı kültürlerde birden çok evlilik türü vardır. Genellikle, evlilikler tek eşli evliliğin (monogami) dışında, poligami (birden çok eşli evlilik) veya eşit ortaklık (konkubinat) olarak kategorize edilir. Genellikle, tek eşli evlilikler en yaygın olan türü oluşturur. Poligami, birden çok eşle evlenmeyi ifade eder ve evli çiftlerin birden çok eşle evlenmesine izin verir. Poligamik evlilikler, genellikle, sosyal ve kültürel olarak kabul edilmez. Konkubinat, evlenilmemiş iki kişinin, evlilik dışında, uzun süreli veya kalıcı bir ilişki içinde olmalarını ifade eder. Konkubinat, kişiler arasında aşk ve bağlılık temelinde kurulmuş olmalıdır. Evlilikler, diğer çiftlerin kültür, din veya toplumsal sınıf gibi farklı sebeplerden dolayı değişik türlerde olabilir. Kısacası, evlilik türlerinin sayısı, çiftten çifte değişebilir.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Türk toplumunda, evlilik konusunda, çeşitli çözümler mevcuttur. Evlilik, kişilere, çok çeşitli hak ve sorumluluklar sağlayan, büyük bir sosyal sözleşmedir.

Evlilik türleri, Türkiye’de çok fazla değişiklik göstermektedir. Birinci olarak, özgür evlilik olarak bilinen anlaşmalı evlilik, düzenleyici bir şekilde, taraflar arasında özel bir anlaşma yoluyla gerçekleştirilir. Bu anlaşma, evlilik süresince, tarafların hak ve sorumluluklarının özelliklerini belirler.

İkinci olarak, religiyöz evlilikler, Türkiye’de, özellikle Müslümanlar arasında, geniş çapta yaygındır. Bu tür evlilikler, İslam hukukuna göre kanunlaşmış olan şartlar ve kurallara bağlıdır.

Üçüncü olarak, sözleşmeli evlilikler, tarafların, boşanmayı öngören bir sözleşme imzalamasıyla gerçekleşir. Bu sözleşme, tarafların boşanma durumunda, birlikte çocukların ve mal varlıklarının nasıl paylaşılacağını düzenler.

Dördüncü olarak, mehir ile evlilikler, geleneksel olarak kabul edilen evlilik türüdür. Bu tür evliliklerde, erkek tarafı, kadın tarafına belli bir mehir ödemek zorundadır. Ayrıca, tarafların hak ve sorumlulukları belirli kurallara göre belirlenir.

Son olarak, değişken evlilikler, tarafların, evlilik süresince, çeşitli hak ve sorumlulukların gereğini karşılamak üzere, değişen bir sözleşme oluşturmalarıyla gerçekleşir.

Türkiye’de, evlilik türlerinin çeşitliliği, kişilerin evlilik ile ilgili hak ve sorumluluklarının özelleşmesine olanak sağlar. Bu çeşitlilik, kişilerin, evlilik konusunda, kişisel tercihlerine göre daha fazla özgürlük sahibi olmalarını ve evliliklerinin daha dayanıklı olmalarını sağlayabilir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Türk toplumunda, özellikle de dini açıdan, genellikle iki çeşit evlilik vardır: sözleşmeli evlilik ve nikâh. Sözleşmeli evlilik, aileler arasında yapılan ve kadının haklarının korunması amacıyla yapılan bir anlaşmadır. Nikâh ise, İslam hukuku çerçevesinde dini bir kurallar bütünüdür. Nikâh, ailelerin değil, eşlerin birbirlerine karşı sözleşmesidir ve İslam hukuku tarafından korunan bir hak olarak kabul edilir. Ayrıca, modern Türk toplumunda, çoğul evlilikler de mevcuttur. Bu, bir kişinin birden fazla eşle evlenmesine izin verir ve bazı durumlarda hukuki geçerliliğe sahiptir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Türkiye'de, evlilik için mevcut olan çeşitler çoktur. Bunlar arasında aileler arası evlilikler, seçim evlilikleri, nikah şekerleri, nikahla evlenme, dindar evlilikler, göçmen evlilikleri, yabancı evlilikleri, kamu evlilikleri, tekrar evlilikleri, boşanmış evlilikleri, çoklu evlilikler, hayır evlilikleri, arkadaş evlilikleri, çiftler arası evlilikler, aranılan evlilikler, düğün evlilikleri, cinsel evlilikler, halk arası evlilikler, bekarlık evlilikleri ve evlenme yüzükleri sayılabilir. Her biri kendi özellikleri ve işleyişiyle farklı olan bu çeşitli evlilik türleri, Türkiye'de her zaman hayatın bir parçası olmuştur. Evlilik gibi önemli bir konuda, her zaman çeşitliliğin ve seçimin olması önemlidir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Türkiye'de evlilik için mevcut olan çeşitleri saymak için, aslında çok sayıda seçenek var. İslami evlilikler için nikahlı evlilikler; dini olmayan evlilikler için ise, çeyizli evlilikler, adi evlilikler veya sözleşmeli evlilikler. Ayrıca, evliliklerin gözaltında kalmasını istemeyenler için, ilgili mahkemeye başvurularak yapılan sözleşmeli evlilikler de mevcut. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararıyla da artık gay ve lezbiyen çiftler için de evlilik hakları mevcut. Bu çeşitlerden bazıları, özel durumlarda, özel nikahlarla da yapılabiliyor. Bu çeşitler arasında, dini dışı evliliklerin tümü de mevcut.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Evlilik, insanların karşılıklı olarak birbirlerine karşı sözleşme yaparak ömür boyu sürecek bir bağ kurmalarını ifade etmektedir. Evlilik çeşitleri, ülkeden ülkeye, kişiden kişiye ve kültürden kültüre değişmektedir. Genellikle, evlilikler çoğunlukla beş ana kategoriye ayrılır: aranjman evlilikleri, arabuluculuk evlilikleri, özel evlilikler, müşterek evlilikler ve gönüllü evlilikler.

Aranjman Evlilikleri, en eski ve yaygın evlilik türlerinden biridir. Bu tür evlilikler genellikle aileler arasında organize edilir ve ailelerin çocuklarının karşılıklı olarak eşleri bulmalarına yardımcı olmak için kullanılır. Genellikle, aileler kendi üyelerinin sosyal ve ekonomik durumunu arttırmak için bu tür evlilikleri tercih ederler.

Arabuluculuk Evlilikleri, arabulucuların yardımıyla organize edilen evliliklerdir. Bu tür evlilikler, çok farklı kültürlerden insanların veya çok uzaktan akrabaların birbirleriyle evlenmesini sağlamak için kullanılır. Arabulucular, taraflar arasında evliliğin uygunluğunu belirlemek için özel mülakatlar, aile arka planının incelenmesi ve arabulucu görüşmelerini kullanır.

Özel Evlilikler, eşlerin kendilerinin seçtiği veya bir araya geldiği evlilik türleridir. Bu tür evlilikler, genellikle kendi aralarında kararlaştırılan veya kültürel kurallara uygun olarak organize edilen evliliklerdir. Özel evlilikler toplumsal sınıflara veya cinsel tercihlere göre organize edilebilir.

Müşterek Evlilikler, evlilik sözleşmesini karşılıklı olarak kabul eden eşler arasında gerçekleştirilen bir tür evliliktir. Bu tür evliliklerde, çiftlerin her iki tarafın da haklarını ve ödevlerini açıkça belirtmek için ortak bir sözleşmeye sahip olmaları gerekir.

Gönüllü Evlilikler, karşılıklı olarak anlaşılan ve kabul edilen bir evlilik türüdür. Bu tür evliliklerde, eşler çeşitli nedenlerden dolayı evliliğe girmek isteyebilirler. İki taraf arasında gönüllü bir anlaşma vardır ve eşler karşılıklı olarak haklarını ve ödevlerini kabul etmişlerdir. Gönüllü evlilikler, toplumda kabul edilen evlilik türlerinden biridir.

Evlilik çeşitleri, ülkeden ülkeye, kiş
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Türkiye'de şu anda evlilik için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Evlenmek isteyen çiftler, mevcut olan seçeneklerden sadece birini seçmek zorundadır.

Mevzuata göre, Türkiye'de evlenmek isteyen çiftler halen beş farklı evlilik türü arasından seçim yapabilmektedir. Bu beş evlilik türü şunlardır:

1. Nüfus Cüzdanı İle Evlilik: Bu tür evlilik, çiftin, nüfus cüzdanının kopyasını mahkemeye sunmasının ardından, evlilik belgesinin imzalanmasıyla gerçekleştirilir.

2. Nüfus Kayıt Öncesi Evlilik: Bu tür evlilik, çiftin, nüfus kayıt öncesi evlilik belgesini mahkemeye sunmasının ardından, evlilik belgesinin imzalanmasıyla gerçekleştirilir.

3. Büyüklerin Onayı İle Evlilik: Bu tür evlilik, çiftin, büyüklerinin izni alınarak, evlilik belgesinin imzalanmasıyla gerçekleştirilir.

4. Geleneksel Evlilik: Bu tür evlilik, çiftin, geleneksel evlilik anlaşmasının imzalanmasıyla gerçekleştirilir.

5. Kadın Hakları Evlilik: Bu tür evlilik, çiftin, kadın haklarına dair evlilik anlaşmasının imzalanmasıyla gerçekleştirilir.

Her evlilik türü farklı haklara sahip olmasına rağmen, evliliklerin her zaman aynı hakları vermesi için kanunen düzenlenmiştir. Buna göre, her evlilik türünde, eşlerin, eşit haklar almasını sağlayacak ortak hakları içeren bir evlilik sözleşmesi imzalanması zorunludur.

Evlenmek isteyen çiftler, hangi evlilik türünü seçeceklerine karar vermek için, evlilik haklarına dair kanunları ve yasaları detaylı olarak incelemelidir. Evlenmek isteyen çiftlerin, evlilik haklarına dair her türlü detayı ve seçenekleri göz önünde bulundurmaları ve bu konuda yetkili kişilerden yardım almaları tavsiye edilmektedir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Türkiye’de evlilik olarak çeşitli seçenekler var. Evlenecek çiftler cinsel kimliklerine göre iki tür evlilikten birini tercih edebilir: Nikah ve Aile Olgunluk Cüzdanı. Bu iki tür evlilik arasındaki temel fark, nikahın mahkeme tarafından onaylanması gereken bir evlilik olup, Aile Olgunluk Cüzdanı ise taraflar arasındaki sözleşmeye dayanmaktadır.

Nikah, Türkiye’de geçerli olan resmi evlilik türüdür. Temel olarak, nikah, iki katılımcı arasındaki bir anlaşma olarak kabul edilir. Ancak, Türkiye kanunlarına göre, nikahlar mahkeme tarafından onaylanan ve kayıt altına alınan resmi evliliklerdir. Nikahın onaylanması için, çiftlerin hem imam tarafından, hem de mahkeme tarafından evlenebilmeleri gerekir.

Aile Olgunluk Cüzdanı, Türkiye’de yasal olarak tanınan ikinci evlilik seçeneğidir. Bu tür evlilik, taraflar arasındaki sözleşmeye dayanmaktadır. Bu sözleşme, çiftin evlilik süresi boyunca sorumluluklarını, haklarını ve birlikte yaşamaya dayalı kuralları belirler. Aile Olgunluk Cüzdanının onaylanması için mahkemeye başvurmak zorunlu değildir. Ancak, çift, aralarında yaptıkları sözleşmeyi mahkeme tarafından kayıt altına alma seçeneğini tercih edebilir.

Türkiye’de, nikah ve Aile Olgunluk Cüzdanı olmak üzere iki tür evlilik vardır. Nikah, mahkeme tarafından onaylanan resmi bir evliliktir ve aile olgunluk cüzdanı ise taraflar arasındaki sözleşmeye dayanmaktadır. Çiftlerin her ikisi arasından seçim yapmaları gerekmektedir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Türkiye'de evlilikler nikâh, çeyiz, görücü usulü, dini nikâh gibi çeşitli yollarla gerçekleştirilebilmektedir. Nikâh, Türkiye'deki en yaygın evlilik türüdür ve çoğu çift tarafından seçilmektedir. Çeyiz, çiftin evlenmeden önce birbirlerine gönderdikleri hediye ve armağanları kapsamaktadır. Görücü usulü, çiftin evlenmeden önce ailelerinin aracılığıyla tanışması ve evlenmeye karar vermesidir. Dini nikâh, çiftin dini bir kurum tarafından kıyılan nikâhıdır. Türkiye'de bu dört evlilik türü mevcuttur.
 

ruhumunizi

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,259
89
2
Evlilik, insanlar arasındaki ilişkilerin en temel ve önemli biçimidir. Çoğu ülkede, evlilik, iki taraf arasında legal olarak birleşmeyi ifade eder ve bu iki taraf arasındaki ilişkiyi korur. Evlilik çeşitleri arasında; özgür evlilik, sözleşmeli evlilik, poligamik evlilik, monoton evlilik, kontrak evlilik, adli evlilik, çokkültürlü evlilik, trans evlilik, çift taraflı evlilik, aile evliliği, aralık evlilik ve çoklu evlilik vardır.

Özgür evlilik, insanların kendilerini özgür olarak seçebilmelerine olanak tanır. Bu tür evliliklerde, çiftler arasında herhangi bir sözleşme olmayabilir veya çiftler, kendi aralarında bir sözleşme yapabilir. Sözleşmeli evlilikler, çiftlerin arasındaki ilişkiyi koruyabilmek için bir sözleşme imzalamasına dayanır. Bu sözleşme, tarafların haklarını ve sorumluluklarını belirler. Poligamik evliliklerde, bir kişi birden fazla eş ile evlenme hakkına sahiptir. Monoton evliliklerde ise çiftlerin eşit sosyal ve ekonomik hakları olur.

Kontrak evliliklerde, çiftler arasında bir sözleşme vardır. Bu sözleşme, tarafların haklarını, sorumluluklarını ve haklarını belirler. Adli evliliklerde ise, çiftler arasında herhangi bir sözleşme bulunmaz. Çokkültürlü evliliklerde, çifte üyeler farklı kültürlerden gelir. Trans evliliklerde ise, bir taraf cinsiyet değişikliği yapmış olabilir. Çift taraflı evliliklerde ise, çifte üyelerin her ikisi de evlilikten sorumludur. Aile evliliği, çiftlerin aileleri tarafından evlendirilmesini ifade eder. Aralık evliliklerde ise, çiftler arasında belirli bir zaman dilimi belirlenir ve herhangi bir sözleşme imzalanmaz. Çoklu evliliklerde ise, bir taraf birden fazla eş ile evlenme hakkına sahiptir.

Yukarıda sayılan tüm evlilik türleri, ülkelerin kültürleri ve yasalarına göre değişebilir. Her ülkeye göre evlilik türleri farklılık gösterebilir. Son olarak, evlilik her zaman legal yollarla yapılmalı ve eşlere eşit haklar verilmelidir.
 

Muge

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
305
0
0
Baslik: "Kaç Çesit Evlilik Var"

Günümüzde evlilik kavrami, çesitlilik gösteren bir yapiya sahiptir. Evlilik, birçok kültür, inanç ve yasam tarzi etrafinda farkli biçimlerde tanimlanabilir. Insanlarin evlilikle ilgili tercihleri, sosyal normlara, yasal düzenlemelere ve kisisel inançlara bagli olarak çesitlenir. Bu yazida, farkli evlilik türlerini kesfedecegiz ve bu çesitliligin arkasindaki nedenlere bakacagiz.

Geleneksel Evlilikler: Geleneksel evlilikler, birçok toplumda uzun bir geçmise dayanan ve genellikle ailelerin, toplumun ve/veya dinin beklentilerine uygun olarak gerçeklesen evlilik biçimleridir. Bu evlilikler genellikle heteroseksüel çiftler arasinda gerçeklesir ve çogu zaman cinsiyet rollerine dayalidir. Geleneksel evliliklerde, evlilik genellikle bir yasam boyu taahhüt olarak görülür ve çiftlerin bir arada kalmasi beklenir.

Escinsel Evlilikler: Escinsel evlilikler, ayni cinsiyetten olan bireyler arasindaki birliktelikleri ifade eder. Bu tür evlilikler, birçok ülkede yasal olarak taninmakta ve desteklenmektedir. Escinsel evlilikler, heteroseksüel evliliklere benzer sekilde, karsilikli sevgi, baglilik ve sadakate dayanir. Bu evlilik biçimi, toplumsal kabul ve yasal haklar açisindan önemli ilerlemeler kaydetmistir.

Çoklu Evlilikler: Çoklu evlilikler, bir kisinin ayni anda birden fazla ese sahip oldugu evlilik biçimleridir. Bu tür evlilikler farkli kültürlerde ve toplumlarda farkli sekillerde uygulanir. Bazilari, poligami adi verilen bir erkegin birden fazla ese sahip olmasini içerirken, digerleri poliandri adi verilen bir kadinin birden fazla ese sahip olmasini içerir. Çoklu evlilikler, yasal olarak taninan ve toplumda kabul gören bir uygulama olmayabilir.

Açik Evlilikler: Açik evlilikler, çiftlerin karsilikli rizasiyla dis iliskilere izin veren evlilik türleridir. Bu tür evliliklerde, partnerler birbirlerine duygusal olarak bagli kalirken, cinsel iliskilerde serbestlik tanirlar. Açik evliliklerde iletisim, güven ve sinirlarin net bir sekilde belirlenmesi önemlidir. Bu tür evlilikler, geleneksel normlardan sapma olarak algilanabilir, ancak bazi çiftler için saglikli bir seçenek olabilir.

Geçici Evlilikler: Bazi kültürlerde veya dinlerde, geçici evlilikler veya "muta" evlilikleri olarak adlandirilan geçici bir birliktelik türü vardir. Bu tür evlilikler, belirli bir süre için yapilan ve önceden belirlenmis bir sürenin sonunda sona eren sözlesmelerdir. Genellikle belirli bir amaç için yapilir ve daha sonra feshedilirler.

Karsilikli Evlilikler: Karsilikli evlilikler, çiftlerin kendi aralarinda karsilikli olarak belirledikleri sartlar ve kosullar altinda gerçeklestirdikleri evlilik biçimleridir. Bu tür evliliklerde, çiftlerin kendi degerleri, inançlari ve beklentileri temel alinir. Karsilikli evlilikler, çiftler arasindaki esitlik ve ortak karar alma üzerine kurulmustur.

Sonuçlar ve SSS:
Evlilik, kültürel, dini, yasal ve kisisel faktörlerin etkilesimiyle çesitli biçimlerde gerçeklesebilir. Geleneksel, escinsel, çoklu, açik, geçici ve karsilikli evlilikler, insanlarin farkli ihtiyaçlarina ve tercihlerine cevap verir. Bu çesitlilik, toplumlarin ve yasalarin evlilik kavramini nasil tanimladigina ve düzenledigine dair genis bir tartisma konusudur. Ancak, temelinde her tür evlilik, partnerler arasindaki karsilikli sevgi, saygi ve baglilik üzerine kurulmalidir. Evliliklerin çesitliligi, insanlarin farkli yasam tarzlarini ve iliski modellerini kabul etme ve anlama ihtiyacini yansitir. Bu nedenle, evlilik kavramini anlamak ve degerlendirmek, kültürel çesitliligi ve bireysel özgürlügü anlamak için önemlidir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
14,557
641
5
Evlilik, farklı kültürlerde ve toplumlarda farklı anlamlar taşımaktadır. Türkiye'de evlilik, kişiler arasında duygusal, sosyal ve ekonomik bağları kurmak için kurulmuş olan bir sözleşmeler kümesidir. Türkiye'de evlilik, çoğunlukla cinsel ve aile yaşamının kurulması için kullanılmaktadır. Türkiye'de çeşitli evlilikler vardır ve bunların her biri farklı yasalara ve toplumsal normlara göre düzenlenmiştir.

Türkiye'de en yaygın evlilik türü, klasik evliliktir. Bu tür evlilikler, kişiler arasında duygusal, sosyal ve ekonomik bağların kurulması için kurulmuş olan sözleşmelerdir. Genellikle, bu tür evlilikler çok kısa sürede gerçekleştirilir ve çiftlerin evlilikteki haklarını ve sorumluluklarını belirlemek için anlaşmalar yapılır.

Ayrıca, Türkiye'de İslami evlilikler de yaygındır. Bu tür evlilikler, çiftler arasındaki bağın İslami ahlak ve prensipleri dikkate alarak kurulmasını amaçlamaktadır. İslami evlilikte, çiftler arasındaki duygusal, sosyal ve ekonomik bağların kurulmasını sağlayan İslami prensipler ve kurallar uygulanır. İslami evliliklerde, çiftlerin hakları ve sorumluluklarına ilişkin detaylar önceden kararlaştırılmıştır.

Türkiye'de ayrıca askıya alma evliliği de vardır. Bu tür evlilikler, çiftlerin anlaşmazlıkları çözmek için geçici olarak uzaklaşmalarını sağlayan bir sözleşme olarak tanımlanmaktadır. Askıya alma evliliği, çiftlerin geçici olarak uzaklaşmalarının ardından uzlaşma sağlanması durumunda ilişkilerinin devam etmesi için kurulmuş bir sözleşmedir.

Türkiye'de evliliklerin çeşitli çeşitli türleri vardır. Bunlar, klasik evlilik, İslami evlilik ve askıya alma evliliği olarak sınıflandırılabilir. Her tür evlilik, çiftlerin haklarını ve sorumluluklarını kapsayan özel bir sözleşme ile kurulmaktadır. Ayrıca, bu tür evliliklerin her biri farklı yasalara ve toplumsal normlara göre düzenlenmiştir.
 

Nergis

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
292
0
0
Evlilik, iki kişinin bir araya gelmesiyle oluşan yaşam biçimidir. Evlilik, dünya çapında çok çeşitli çevrelerde değişik şekillerde yorumlanmaktadır. Bu nedenle, evlilik türleri de değişiklik göstermektedir. Genel olarak, evlilik türleri arasında asker evliliği, aranjman evliliği, bekarlık evliliği, çiftçilik evliliği, devlet evliliği, Dinsel evlilik, Güç evliliği, Hukuki evlilik, Çok eşli evlilik, Seçim evliliği, Sözleşme evliliği, Sözlü evlilik, Yabancı evlilik ve Yürütme evliliği gibi birçok tür bulunmaktadır. Her evlilik türünün kendine özgü kuralları, yasaları ve özellikleri vardır. Bunların ne olduğu, hangi ülkenin hukuk sisteminde geçerli olduğunu ve ne tür bir evliliğe girecek olan kişilerin evliliklerinin ne tür olacağını belirleyecektir.
 

Sevgi

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Türkiye'de evlilik bakımından çeşitli türleri mevcuttur. Bunlar, evlilik ibadeti, nikah, sözleşmeli evlilik, ruhsatlı evlilik, cüzdanlı evlilik, kimlikli evlilik, cenaze evliliği, taşıma evliliği ve sözleşmeli evlilik olarak sıralanabilir.

Evlilik ibadeti, bireylerin arasında yer alan ve Türkiye'de müslümanlar arasında sıkça yaygın olarak kullanılan bir evlilik türüdür. Bunun için, iki taraf arasında bir evlilik sözleşmesi imzalanmadan önce, nikah şahidi tarafından düzenlemeler yapılmaktadır. Nikah, Türkiye'deki evlilik türleri arasında en yaygın olanıdır. İki taraf arasında imzalanan bir evlilik sözleşmesiyle gerçekleştirilir ve nikah şahidi tarafından düzenlenir.

Sözleşmeli evlilik, Türkiye'de kullanılan bir diğer evlilik türüdür. Bu tür, kız ve erkeğin evlenmeden önce çeşitli koşulların karşılanması gerektiği için çok katı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu koşullar arasında, evlenme çağındaki çiftlerin küçük yaşta evlendikleri durumlar, ailelerinin izinleri ve çiftlerin kendilerinin karar vermesi gereken konular yer almaktadır.

Ruhsatlı evlilik, çiftlerin aralarında imzalanan bir evlilik sözleşmesinin noter tarafından onaylanmasını gerektiren bir evlilik türüdür. Bu tür, evlenme çağındaki kişilerin istediği zaman evlenebilmesi için kullanılmaktadır.

Kimlikli evlilik, evlenme çağındaki çiftlerin nüfus cüzdanlarını ibraz etmesi gerektiği bir evlilik türüdür. Çiftler, evlenmeden önce kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar. Ancak, bu tür evliliklerin geçerli olması için, çiftlerin ikisi aynı nüfus cüzdanlarını kullanması gerekmektedir.

Cenaze evliliği, ölümü olan bir kişinin evlenmesi durumunda kullanılan bir evlilik türüdür. Bu tür evlilikler, ölen kişinin eşinin mal varlıklarının temiz hale getirilmesi için kullanılmaktadır.

Taşıma evliliği, evlilik çağındaki çiftlerin evlenmesini sağlamak için kullanılan bir evlilik türüdür. Bu tür evlilikler, düğün masraflarının üstlenilerek, çiftlerin evlenmelerini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

S
 

LasTRomaNce

Moderator
Moderator
BaYaN
23 Mar 2024
1,782
0
0
Evlilik, kültürel, dini ve hukuki farklılıklara bağlı olarak çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Dünya genelinde en yaygın olarak bilinen evlilik türü monogamidir, yani bir erkek ile bir kadının evlenmesidir. Diğer evlilik türleri arasında poligami (bir kişinin birden fazla eşle evlenmesi), poliandri (bir kadının birden fazla erkekle evlenmesi), ve grup evliliği (birçok kişinin birbiriyle evlenmesi) gibi çeşitler bulunmaktadır. Farklı kültürler ve toplumlar, evlilik kurumunu farklı biçimlerde tanımlar ve uygular. Evlilik türleri, sosyal, kültürel ve dini inançlara göre değişebilir. Bu nedenle, evlilik çeşitliliği konusunda geniş bir perspektif sunmak önemlidir.
 

Sevda

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
304
0
0
Türkiye'de, kişilerin evlenme biçimleri, birçok farklı yolla aynı temel amaç için yapılıyor: iki kişinin arasındaki bağı güçlendirmek. Bu amaçla, Türkiye'de üç farklı tür evlilik mevcuttur.

İlk olarak, adi evlilik vardır. Bu tür evlilik, Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan biçimdir. Adi evlilik, belirli bir geleneksel düğün töreni ile gerçekleştirilen ve resmi olarak noter tasdikli bir evlilik belgesine dayanıyor.

İkincisi, sözleşmeli evliliktir. Sözleşmeli evlilik, adi evliliğin özel bir türüdür. Bu evlilik, hem tarafların anlaşmalı olarak yapılır ve noter tasdikli bir evlilik belgesine dayanır. Sözleşmeli evlilik, çiftler arasında bazı konularda (kişisel mülkiyet, çocukların bakımı, evlilik süresi, güvenlik gibi) özel anlaşma yapmalarını sağlar.

Üçüncüsü ise, gayri resmi evliliktir. Gayri resmi evlilik, klasik evlilik töreni olmadan yapılan evliliklerdir. Gayri resmi evlilik, çoğunlukla çiftlerin dini inançlarına uygun olarak yapılan ve eşlerin arasında sözlü olarak yapılan bir anlaşmadan ibarettir.

Türkiye'de, kişiler evlenme biçimlerini özgürce seçebilirler. Ancak, her evlilik türünün gerektirdiği belirli resmi prosedürleri ve yasal kuralları takip etmeleri gerekmektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü