Sovyetler Birliği'nin Ne Anlama Geldiği
Sovyetler Birliği (Rusça: Сове́тский Сою́з, Sovetskiy Soyuz), 1922'de ilan edilen ve 1991'de dağılan çok uluslu bir siyasi ve ekonomik birlikti. Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra beliren dünya sistemlerinin en önemli unsurlarından biri olarak görüldü.
Sovyetler Birliği'nin yapısı komünizm veya sosyalizm üzerine kurulmuştu. Sovyetler Birliği, Sovyetler Birliği Sosyalist Cumhuriyetleri (SSCB) adı verilen 15 ülkeden oluşan bir birlik olarak tanımlanır.
Sovyetler Birliği, sosyalizmin kurumsal bir sistem olarak kurulmasının ardından, Lenin ve Stalin tarafından liderliğe alınmıştı. SSCB üyesi ülkelerin kurucu üyesi olarak, sosyalist sistemi korumak ve geliştirmek için güçlerini birleştirdiler.
Sovyetler Birliği, sosyalizm ve komünizm arasındaki farkı tanımlayarak sistemin işleyişini basitleştirdi. Komünizm, herkesin eşit olmasını hedefleyen sınıfsız bir toplumu savunurken, sosyalizm, toplumu özelleştirilmiş veya devletçi bir sistem aracılığıyla yönetmeyi amaçlıyordu.
Sovyetler Birliği, komünizme dayalı bir sosyal düzeni kurmaya çalıştı. Bu sistemde, çalışanlar ücret karşılığı çalışıyor, ama devlet tarafından sağlanan hizmetler aracılığıyla devletin ürettiği ürünlerin tüketilmesi teşvik ediliyordu.
Sovyetler Birliği'nin çöküşü, Gorbaçov nedeniyle gerçekleşti ve böylece sosyalizm veya komünizm kurumsal bir sistem olarak sona erdi. Sovyetler Birliği'nin dağılışının ardından, 15 üyesi bulunan SSCB'nin ülkeleri kendi kendilerine karar verme hakkını kazandı.
Anahtar Kelimeler: Sovyetler Birliği, Sosyalizm, Komünizm, Lenin, Stalin, Gorbaçov.