Süper ego ne demek psikoloji

DeRiNDaRBe

Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,355
111
17
İzmir
Merhaba,
Psikoloji hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum ve bu yüzden Süper Ego hakkında bilgi edinmek istiyorum. Süper Ego nedir? Süper Ego psikolojide ne anlama geliyor? Süper Ego hakkında ne kadar bilgiye sahibim? Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için başvurabileceğim diğer kaynaklar nerede? Özellikle çocukluk çağlarında Süper Ego hakkında ne gibi etkileri olur? Bu konuyla ilgili yardım edebilecek biri varsa, lütfen konu hakkında bilgi vermeye çalışın.
 

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Süper Ego Nedir ve Psikoloji İle İlgisi Nedir?

Psikoloji alanında, süper ego, Freud tarafından geliştirilen ve konseptinin özünü oluşturan bir kavramdır. Süper ego, insanın davranışlarını ve düşüncelerini denetleyen, onu terbiye eden ve onu kontrol eden özellikleri temsil eden bir kavramdır. Süper ego, Freud tarafından bir insanın özgüvenini ve bağımsızlığını geliştirmek için önemli bir yere sahiptir.

Freud'a göre, süper ego insanların gelişimlerinde çok önemli bir role sahiptir. Süper ego, insanın toplumsal kuralları ve davranışları hakkında kendi kendine belirli bir standart seti oluşturmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, süper ego, insanın düşüncelerini ve davranışlarını denetlemek için bir mekanizma oluşturur. Süper ego, insanın başkalarının düşünceleri ve davranışlarına uyumlu olmasına da yardımcı olur.

Süper ego, insanın kendine karşı olan sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olur. Süper ego insanın kendi kendini denetlemesine, başkalarının sözlerine ve davranışlarına uyum sağlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda, süper ego insanın başkalarına karşı sorumluluklarının farkında olmasına ve onlara karşı dürüst olmasına da yardımcı olur.

Süper Ego Psikolojik Olarak Nasıl İşlev Görebilir?

Süper ego, insanın kendine ve başkalarına karşı olan sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olur. Süper ego, insanın kendi düşüncelerini ve davranışlarını kontrol etmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, süper ego, insanın başkalarının düşüncelerini ve davranışlarını denetlemek için bir mekanizma oluşturur.

Süper ego, insanın toplumsal kurallara uymasını sağlayan özellikleri temsil eder. Süper ego, insanın başkalarının düşüncelerini ve davranışlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Aynı zamanda, süper ego, insanın başkalarına karşı sorumluluklarının farkında olmasına ve onlara karşı dürüst olmasına da yardımcı olur.

Psikolojide Süper Ego'nun Önemi

Süper ego, insanın kendine ve başkalarına karşı olan sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olur. Süper ego, insanın kendi kendini denetlemesine ve başkalarının düşüncelerini ve davranışlarına uyum sağlamasına yardımcı olur. Aynı zamanda, süper ego, insanın başkalarına karşı sorumluluklarının farkında olmasına ve onlara karşı dürüst olmasına da yardımcı olur.

Psikolojide, süper ego, insanların kendilerini geliştirmeleri, düşüncelerini ve davranışlarını denetlemeleri ve başkalarına karşı dürüst olmaları için çok önemlidir. Süper ego, insanların toplumsal kurallara uymasını, kendi kendini denetlemesini ve başkalarının düşüncelerini ve davranışlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Süper ego, psikolojideki üç büyük kişilik bileşeni olan id, ego ve süper ego arasında yer alan bir kavramdır. Süper ego, bireyin içindeki toplumsal değerler ve kuralların, yasaların ve ahlaki normların düşünülüp çoğu durumda benimsenmelerini kontrol etmek için içsel bir denetim noktası olarak görev yapar. Bireyin süper ego'nun toplumsal değerleri öğrenmesi, kendi özgül kimliğinin oluşmasına ve kimliklerini oluşturmak için süper ego'dan yardım almasına yardımcı olur. Süper ego, bireyin davranışlarını kontrol etmesi ve toplumsal normlar ile kendi içsel kurallarının arasındaki dengeyi koruyabilmesi için çok önemli bir rol oynar.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Süper ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen Psikanaliz teorisinin temel bir parçası, insanın kendi kararlarını almaya ve ne yapacağını belirlemeye yardımcı olan güçlü bir yargı oluşturur. Süper ego, çoğu zaman içgüdüsel olarak ortaya çıkar ve kişinin kendisini sosyal kurallara göre yönlendirmesine yardımcı olur. Freud'a göre, süper ego, kişinin kendisine özgü olan, çevresindeki insanların oluşturduğu kurallar ve değerler üzerinde kendini kontrol etmesinin temelini oluşturur. Süper ego, kişinin kendini tutup kısıtlamasına izin verirken, aynı zamanda kişiye iyi ve dürüst olmayı öğretir. Süper ego, aynı zamanda kişinin kendisi hakkında yargılar oluşturmasını sağlayan, otorite figürlerinin etkisine karşı direnç göstermesini sağlayan bir mekanizmadır. Freud tarafından geliştirilen diğer kavramlar arasında, öz ego ve id de vardır. Öz ego, kişinin kendisini rasyonel olarak kontrol etmesini sağlayan, kişinin pratik ve mantıklı kararlar verebileceği bir mekanizmadır. Id ise, kişinin doğuştan gelen, içgüdüsel olarak gelişen ve kontrol etmesi zor olan isteklerini temsil eder. Süper ego, özego ile id arasında denge olmasını sağlayan bir mekanizmadır. Süper ego, kişinin çevresel olaylara ve durumlara karşı davranışlarını kontrol etmesine, kendisine uygun olmayan davranışlardan kaçınmasına ve kendisi için uygun olan davranışları seçmesine yardımcı olur.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Süper ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikolojik terimdir. Freud'a göre, süper ego, insanların kendileri için uygun olmayan şeyleri yapmamalarını sağlayan kurallar ve normları tutarlı bir biçimde tutan bir ruhsal yapıdır. Süper ego, kişinin çevresi tarafından kabul gören değerleri, normları ve kuralları temsil eder. Birey, süper egosunu kullanarak öz disiplinini kontrol eder ve böylece hayatının düzeni için önemli bir rol oynar. Süper ego, özne ile kurduğu ilişkilerden etkilendiği gibi, aynı zamanda özneyin toplumsal kurallara uyma ve kendini disiplin etme yeteneğini de etkileyebilir. Süper ego, kişinin kendi iç ahlakını öğrenmesi ve geliştirmesi için çok önemlidir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Süper ego, psikolojideki üç kişilik model olan öz-egonun bir üyesidir. Süper ego, öz-egonun kontrolünü yürütmeyi amaçlayan, toplumsal değerler, kurallar ve normlarla öz-egonun çatışmalarını çözmeyi amaçlayan bir güç olarak tanımlanır. Süper ego, duygularımızın ve arzularımızın kontrolünü sağlamak için öz-ego tarafından ortaya çıkarılan davranışsal kısıtlamaların kaynağıdır. Süper ego, öz-egonun doğru davranışları öğrenmesiyle ortaya çıkar ve öz-egonun yanlış davranışlarını önlemeyi amaçlar. Çoğu insan için, bu kısıtlayıcı gücün arkasında ailenin kuralları, toplumsal kodlar ve kutsal kitapların değerleri vardır. Süper ego, öz-egonun uyumlu toplumsal birey olmasını sağlayarak kişinin toplum tarafından kabul edilmesini sağlar.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Süper ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikolojik bir kavramdır. Süper ego, bireyin içsel kontrol mekanizması olarak tanımlanır ve bu mekanizma bireyin kendi kendini kontrol edebilmesini sağlar. Süper ego, bireyin kendi öznel kurallarının, değerlerinin ve idealinin kendisi tarafından belirlenmesini sağlar. Bu, bireyin çevresindeki insanların ya da toplumun önceden belirlediği ölçütlerden farklı olarak kendisinin belirlediği ölçütlere göre hareket etmesini sağlar. Süper ego, kişinin kendi öznel kurallarını ölçü alarak kendisine özgü davranışlar sergilemesini sağlayarak bireyin hareketlerini özgürlükleri çerçevesinde kontrol altına almasını sağlar.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Süper ego, Sigmund Freud tarafından tanımlanan bir psikolojik kavramdır. Freud'a göre, insanların benlik algısını oluşturan üç temel psikolojik güç vardır: öz ego, id ve süper ego. Öz ego, insanın aklı ve bilincinin yer aldığı alandır. Bu alan, insanın dünyayla olan iletişimini kontrol eder ve ona, ne yapması gerektiğini ve ne yapmaması gerektiğini öğretir. Id, insanların doğuştan gelen duygusal ihtiyaçlarının yer aldığı alandır. Bu alan, insanın ne istediğini ve ne yapmak istediğini belirler. Süper ego ise, insanlık toplumunda yer almanın kurallarını ve etik kurallarını belirleyen alandır. Süper ego, insanlara doğru ve yanlış arasındaki farkı anlamalarını ve içlerindeki kınanılması gereken duyguları sınırlamalarını sağlar. Süper ego, öz ego ile id arasındaki bir denge oluşturarak, insanların kendi arzularını ve içgüdülerini sınırlamasına yardımcı olur. Aslında, süper ego, insanın doğasının karşıtı olarak görülür ve insanların kendilerini daha iyi yönetmelerini sağlar.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Süper ego, psikolojik kuramcı Sigmund Freud tarafından geliştirilen bir kavramdır. Süper ego, insanın kendi kurallarını koyarak kendi kendisini kontrol etmesini sağlayan kuramsal bir yapıdır. Kısaca, süper ego, insanın kendi kendini kontrol eden kuramsal yapısıdır.

Süper ego, kişinin öznelliğinin, kendini ödüllendirmesinin ve cezalandırmasının yönlendirilmesinde önemli rol oynar. Süper ego, kişinin çevresindekilere ve kendi iç dünyasına karşı kendini ve eylemlerini kontrol etmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Süper ego, kişinin çevresindeki insanların beklentilerini karşılamasını, çevresindeki insanların kurallarını ve normlarını karşılamasını ve kendini kontrol etmesini sağlar. Süper ego, kişinin davranışlarının, düşüncelerinin ve arzularının kontrol edilmesinde önemli rol oynar ve kişinin çevresindeki insanlarla ve kendi iç dünyasıyla iletişim kurmasını sağlar.

Süper ego, kişinin kendisiyle ve çevresiyle iletişim kurmasını destekler ve insanın kendini kontrol etmesini sağlar. Süper ego, kişinin çevresindeki insanların beklentilerini karşılamak ve kendi iç dünyasıyla uyumlu olmak için çalışmasını sağlar. Süper ego, kişinin çevresindeki insanların beklentilerini ve kendi iç dünyasıyla uyumlu olmak için çalışmasını sağlar. Böylece, kişinin kendini kontrol etmesini ve çevresindeki insanlarla ve kendi iç dünyasıyla iletişim kurmasını sağlar.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Süper Ego, psikolojide Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikolojik yapının üçüncü bölümüdür. Süper Ego, kişinin id, ego ve süper ego arasındaki dengeyi sağlamaya yönelik kurallar oluşturur. Süper Ego, özellikle çocukluk döneminde gelişir ve kültürün, ebeveynlerin ve diğer etkileyicilerin çocuğa öğrettiği değerleri temel alır. Bu kurallar toplumun geleneklerinden gelir ve çocuğun insan haklarını koruma, kendisini, diğerlerini, ailesini, çevresini ve toplumu koruma gibi görevleri yapmasını sağlar. Süper Ego, kişinin davranışlarının daha yüksek bir standarta uygun olmasını sağlayan etkileri ile özetlenebilir. Süper Ego, kişinin kendisine, topluma ve diğerlerine karşı sorumluluklarını kabul etmesi ve bunları karşılamasını sağlar. Özetle, Süper Ego, insanın id, ego ve süper ego arasındaki dengeyi sağlamaya yardımcı olan psikolojik bir kurallar sistemidir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Süper ego, Freud tarafından geliştirilen psikolojik üç kişilik kuramının üçüncü bölümü olarak tanımlanır. Süper ego, kişinin toplumsal norm ve değerleri karşısında duygularını ve davranışlarını denetleyen ve kontrol eden kişinin "öz ben"i olarak kabul edilir. Süper ego, kişinin iyi ve kötü arasındaki farkı ayırt edebilmesini sağlar ve bu şekilde kişisel sorumluluklarını kavrama konusunda yardımcı olur. Süper ego, kişinin kendisine ve topluma karşı sorumlu olmasını sağlayarak kişinin duygusal ve zihinsel gelişiminde önemli bir etken olarak görülür.
 

Guzin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
300
0
0
Süper ego, psikolojide Freud tarafından geliştirilen kuramsal bir kavramdır. Süper ego toplumun kurallarını kabullenen ve bunlara uymayı öğütleyen bireyin içsel öğretmeni olarak tanımlanır. Süper ego kültürel ve ahlaki değerleri aracılığıyla, bireyin kendi özgür iradesiyle veya toplum tarafından öngörülen davranışları arasındaki farkı ayırt edebilecek yetenekleri geliştirir. Süper ego, kendi kendine ödül verme veya cezalandırma sistemi aracılığıyla, bireyin moral değerleri ile uyumlu davranışlar göstermesini sağlar. Süper egosuz bir kişinin, kendi kendine kurallar oluşturamamasına yol açabileceği unutulmamalıdır.
 

Dusunenyolcu

Yeni Üye
BaYaN
2 Nis 2023
1,271
114
2
Süper Ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen Psikanaliz kuramının bir parçasıdır. Freud'a göre, insan zihni üç temel bileşenden oluşur; özne, id ve süper ego. Özne ya da Ego; insanın dünyaya karşı kendi özellikleriyle ve duygularıyla kendini ifade etme yeteneğidir. Id, insanın doğuştan gelen, doğal veya temel arzularını temsil eder. İnsanın id'i, çoğu zaman arzularının karşılanması için çabalar ve her zaman cinsel arzularının karşılanmasını ister. Süper Ego ise özne ve id arasındaki dengeyi sağlamak için geliştirilmiştir. Süper Ego, sosyal normların ve ahlak kurallarının etkisi altındadır ve insanın arzularının karşılanmasını önler. Süper Ego, insanın arzularının karşılanmasını engelleyerek insanın toplumda kabul gören davranışlar içinde hareket etmesini sağlar. Bu şekilde, insanların arzularının karşılanmasını önlemek için arzularını kontrol edebilir ve arzularının karşılanmasını engelleyebilirler. Böylece, insanlar arasında daha anlayışlı ve toplum içinde kabul gören davranışların benimsenmesini sağlayabilirler.
 

Nilgun

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
266
0
0
Süper ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikolojik kuramın üç ana bölümünden biridir. Süper ego insanın üst benliği olarak tanımlanır ve karşı tarafının id'i ve ego'su olduğu kabul edilir. Süper ego, insanların toplum tarafından beklenen davranışlarını öğrenmeleri ve uygun davranışları sergilemeleri için kendilerine koydukları kurallara ve sınırlamalara denir. Süper ego, ahlaki değerleri, etik kuralları ve toplumsal normları korumak için uyaranlar gönderir. Süper ego, kişinin kendini disiplinli, dürüst ve ahlaki hareketler için uygun bir şekilde davranmaya zorladığı için, insanların özgürlüklerini kısıtlayan bir güç olarak da görülebilir.
 

LasTRomaNce

Moderator
Moderator
BaYaN
23 Mar 2024
1,782
0
0
"Süper ego", psikanalizin temel kavramlarından biridir ve Freud'un yapısal modelinin bir parçasıdır. Bu kavram, kişinin içsel dünyasında yer alan üç önemli bölümden biridir. "Süper ego", kişinin içsel ahlaki standartlarını, toplumun ve ebeveynlerin dayattığı kuralları ve vicdanı temsil eder. Bu içsel ses, kişinin doğru ile yanlışı ayırt etmesine ve toplumsal normlara uyum sağlamasına yardımcı olur. "Süper ego", "ego" ve "id" ile birlikte kişiliğin yapı taşlarından biridir ve Freud'un psikanalitik kuramında önemli bir yer tutar.
 

Nalan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
299
0
0
Süper ego, psikolojide Sigmund Freud tarafından geliştirilen üç kilit kişilik unsuru olan id, ego ve süper ego arasındaki armonik ilişkiyi tanımlayan bir terimdir. Süper ego, ego'nun kararlarının etkisinde olan ve kişinin toplumsal değerler ve normlarının bir göstergesi olan kurallara uymasını sağlayan bir konsepttir. Freud'a göre süper ego, insanın toplum tarafından öğrenilen kurallara uygun olarak davranmasını sağlayan ve bireyin kendi kendine uyguladığı moral ölçütleri olarak tanımlanır.

Süper ego, kişinin arzularını ve davranışlarını denetleyen ve kişinin toplumsal normlarına uymasını sağlayan bireysel bir konsepttir. Kişinin suç ve cezaya maruz kalma ihtimalini düşürmek ve toplumsal davranışlarını kontrol etmek için kurallara uymasını sağlamak için kullanılır. Süper ego, kişinin kendi içindeki sesini temsil eder. Kişinin toplum tarafından öğrenilen kurallara uymasını sağlayan ve kişinin kendi kendine uyguladığı moral ölçütleri olarak tanımlanır. Süper ego, kişinin arzularının kontrolünü ve sosyal davranışlarını denetlemek için gereklidir. Süper ego, kişinin arzularının kontrol edilmesi ve toplumsal davranışlarının kontrol edilmesi için gerekli olan bir mekanizmadır. Süper ego, kişinin arzularının kontrolünü sağlamak, onun toplumsal davranışlarını denetlemek ve onu cezalandırma ya da ödüllendirmeye karar verebilmek için gereklidir.
 

Melisa

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
289
0
0
Süper ego, Sigmund Freud tarafından psikolojideki üç bileşenin en üstünde yer alan bir terimdir. Freud tarafından geliştirilen üç bileşen, id, ego ve süper ego olarak adlandırılır. Süper ego, insanların kendi davranışlarının ölçütlerine uymalarını ve sosyal kurallara uymalarını sağlayan irade gücüdür. Freud, süper ego'nun çocuklukta oluştuğunu ve kültürel ortama göre değiştiğini iddia eder. Süper ego, bireyin kendisine ve çevresine karşı sorumluluklarını kabul etmesini ve sosyal kurallara uymayı öğrenmesini sağlar. Süper ego, bireyin kendisini kontrol etmesini, özgür iradesini kontrol etmesini ve sosyal kurallara uymasını sağlar. Süper ego, bireyin büyük ölçüde kendini kontrol etmesini ve kötü davranışlardan kaçınmasını sağlar. Süper ego, bireyin davranışlarının dürüst olmasını, empatik olmasını ve diğer insanlarla saygılı olmasını sağlar. Süper ego, bireyin kendini disiplinli bir şekilde davranmasını ve başkalarının için sevecen davranmasını sağlar.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,468
517
0
Süper ego, Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikolojik yapının bir parçası olarak kabul edilir. Süper ego, Freud tarafından id, ego ve süper ego olarak adlandırılan üç temel psikolojik yapıdan oluşur. Süper ego, bireyin psikolojik olarak kendini denetleyebilmesini, kendi arzularını ve davranışlarını denetleyebilmesini sağlayan merkezi bir bölümü oluşturur.

Süper ego, bireyin kendi arzularını ve davranışlarını kontrol etmesini sağlayan etkili bir çözümleyici özelliğe sahiptir. Süper ego, bireyin özdeşleştiği değerleri, normları ve toplumsal görüşleri temsil eder. Süper ego, bireyin kendini denetleyebilmesini sağlayan önemli bir araçtır. Süper ego, bireyin arzularını, düşüncelerini ve davranışlarını denetlemek için arzu ve vicdan arasındaki çatışmayı çözmek için kullanılan bir kavramdır. Bireyin arzularının kontrol edilmesi ve toplumsal değerlerin korunması için süper ego önemlidir.

Süper egoyu etkin bir biçimde kullanmak için eğitimcilerin öğrencilere arzularının ve davranışlarının kontrol edilmesi için öğretmesi önemlidir. Öğrencilere, arzularının ve davranışlarının neden kontrol edilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmeli ve onların toplumsal değerleri koruma konusunda bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Öğrencilere, toplumsal değerleri korumak için önemli nedenlerden bahsedilmeli ve onların nasıl kendilerini denetleyebilecekleri konusunda bilgi verilmelidir. Ayrıca, öğrencilere toplumsal değerleri nasıl uygulayacaklarını öğretmeli ve onlara arzularının ve davranışlarının kontrol edilmesi için destek sağlanmalıdır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Süper ego, psikolojide, bireyin id, ego veya çevresel baskılar tarafından oluşturulmuş, kuralları takip etmeyi gerektiren bir kişinin özelliklerini ve kararlarını belirleyen bir kişilik özelliğidir. Süper ego, kişinin barındırdığı kurallara göre kendi kendini yönlendirmesini sağladığından, kişinin etik değerlerine, ilkelerine ve toplum tarafından beklenen rollere karşı çok daha sorumlu olmasını sağlar. Süper ego, kurallara uymak, arzularını kontrol etmek ve kişinin kendini disipline etmesi gibi kişisel özellikleri ve kişisel sorumlulukları kapsar.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü