Tevakkuf etmek ne demektir

kelekci

Tanınmış Üye
BaYaN
6 Kas 2020
1,344
95
47
Merhaba arkadaşlar, Tevakkuf etmek ne demektir? sorusunu sormak istiyorum. İnancımızın bir parçası olan ve uygulamaya koymamız gereken tevakkuf kavramının ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Tevakkuf hem istikameti korumak hem de kendimizi korumak için önemli bir kavram. Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımın yardımlarını bekliyorum.

Tevakkuf nedir? Tevakkuf, İslam toplumunda hayatımıza koyduğumuz kurallardır. Tevakkuf, Allah’ın ve Resulü’nün emirlerine uymayı, Kuran’ın ve Sünnetin koyduğu hükümleri yerine getirmeyi, harama yaklaşmamayı ve Allah’ın sevgisini kazanmayı içerir. Tevakkuf, sadece İslami hükümleri değil, aynı zamanda günlük hayatlarımızın her alanında daha iyi kişi olmamızı ve herhangi bir kötülükten uzak durmamızı sağlar. Tevakkuf etmek, ahlaklı olmak, doğruluktan ayrılmamak ve çevremizdeki insanların haklarını önemsemektir. Tevakkuf, ahlaki ve fiziksel olarak doğruluktan ayrılmamayı, haklarımıza ve başkalarının haklarına saygı göstermeyi, kul haklarına müsamaha göstermeyi ve Allah’ın rızasını kazanmak için çabalamayı amaçlar.

Tevakkuf etmek, günümüzde çok önemli bir konudur. İnancımıza uygun bir yaşam sürmek için tevakkuf etmek çok önemlidir. Tevakkuf etmekle kendimizi korumamız ve istikametimizi korumamız mümkündür. Tevakkuf etmek, Allah’ın emirlerine uymayı ve Allah’ın rızasını kazanmayı önemli kılar.

Arkadaşlar, Tevakkuf etmek ne demektir? sorusuna kısa bir cevap verecek olsaydınız ne söylerdiniz? Lütfen bu konu hakkında katkıda bulunmak isteyen arkadaşlarımın yardımını bekliyorum. Teşekkürler.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
24,359
1,315
112
Tevakkuf etmek Ne Demektir?

Tevakkuf etmek, bir kişinin zihinsel, fiziksel veya duygusal olarak kendi eylemlerini kontrol altında tutarak etkinliklerinden vazgeçmesi anlamına gelir. Terim, özellikle İslami konularda sıkça kullanılmaktadır. Bu terim İslami ahlak ilkelerinin bir parçası olup, bireyin kendini kontrol etmesi, kendini disipline etmesi veya nefsinin arzularının üzerine gitmesi anlamına gelir.

Tevakkuf Nedir?

Tevakkuf, bir kişinin kendi arzularının veya başkalarının arzularının üzerinde çalışması veya çoğu zaman kendi duygularını bastırması olarak tanımlanır. İslami literatürde, kişinin kendini disiplin altına alması ve baskın olan arzularının üzerine gitmesi olarak da tanımlanmaktadır.

Tevakkufun Avantajları Nelerdir?

Tevakkuf, bir kişinin disiplinli olmasını ve nefsinin arzularının üzerinde çalışmasını sağlayarak, kişinin daha sağlıklı ve daha başarılı bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Tevakkuf eden kişiler, daha kontrollü ve zor zamanlarını daha iyi yönetebilirler. Ayrıca, tevakkuf etmek, kişinin hayatındaki başarılarına odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca, tevakkuf eden kişiler, kendilerini ve başkalarını daha iyi anlayarak, daha iyi iletişim kurabilirler.

Tevakkufun Dezavantajları Nelerdir?

Tevakkuf etmek, kişilerin kendilerini sınırlamasına ve kendilerini çok fazla baskı altına almasına neden olabilir. Kişiler, kendilerini disiplin altına almanın etkileriyle savaşmaya başlayabilir ve bu durum, kişilerin ruhsal sağlıklarını etkileyebilir. Ayrıca, kişinin kendi arzularının üzerinde çalışması, kişinin başkalarını anlamasını ve iletişim kurmasını zorlaştırabilir.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Tevakkuf etmek, bir kimsenin kendi kontrolündeki hareketleri, düşünceleri veya eylemleri sınırlamak anlamına gelir. Bu, dini bir inanca göre, kötü düşünceleri, uygunsuz eylemleri veya dini kurallara uygun olmayan davranışları ortadan kaldırmak için bir aracın kullanılması olarak da yorumlanabilir. Bu, insanların daha yaşayabilecekleri daha yüce bir yaşam kurmak için içsel kontrol geliştirmelerinin bir parçası olarak da düşünülebilir. Tevakkuf etmek, bir kimsenin kendisine veya diğer insanlara zarar veremeyecek şekilde kendi eylemlerini sınırlamak anlamına gelir.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Tevakkuf etmek, bir kişinin kendisini bir süre boyunca uygun olmayan eylemlerden, alışkanlıklardan veya başka etkenlerden uzak tutması anlamına gelir. Bu süreç, genellikle bireysel bir kararla başlayıp, ahlaki bir kararla ortaya çıkar. Bu karar, kişinin kendisinde belirli bir alışkanlık ya da davranışının değişmesi gerektiğini anlamasıyla ortaya çıkar. Tevakkuf etmek, kişinin kendine ait bir alışkanlığa veya bağımlılığa sahip olmadığını kabul etmesini ve bunu değiştirmeye çalışmasını içerir. Tevakkuf etmek, bir kişinin alışkanlıklarını, tutumlarını veya davranışlarını değiştirmek için kendi kendine verdiği bir sözün arkasından gitmesidir. Bir kişi, kendi kendisine verdiği bu sözü tutmak ve özveriyle değişime uğraması gerektiğini kabul etmek zorundadır. Tevakkuf etmek bir kişiye, kendi hayatını olumlu yönde değiştirmek için güçlü bir motivasyon ve tutarlılık sağlayabilir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Tevakkuf etmek, bir kimsenin kendi arzularını ve arzularını gerçekleştirmek için yapmış olduğu çabaları bırakması demektir. Kişi, kendi arzularının gerçekleşmesini engelleyen faktörleri ortadan kaldırmak için çaba göstermeyi bırakarak, kendi arzularının gerçekleşmesine izin vermeyi tercih edebilir. Böylece kişi, arzularını gerçekleştirmek için kendine özgü bir yol arayışını bırakıp, çevresinde oluşan durumu kabullenmekle kalmaz, aynı zamanda kendi arzularına uygun olarak hareket etmeyi de tercih eder. Bu davranış, kişinin kendi arzularının gerçekleşmesine müdahale etmekten vazgeçmesi, arzularının gerçekleşmesini sağlamak için çaba göstermemesi anlamına gelmektedir.
 
  • Like
Reactions: Muge and Seyda

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Tevakkuf etmek; kendini geri çekmek, fikir ve davranışlarını sınırlamak, istek ve arzularını kontrol altına almak anlamına gelir. Müslümanlar için, ibadetlerinin sürekliliği, özünde Allah’a ve peygamberine karşı olan bağlılıklarını göstermek için tevakkuf etmek önemlidir. Tevakkuf etmek, kötü alışkanlıklarını terk etmek, özellikle de iffet ve ırz üzerinde çok hassas olmak anlamına da gelebilir. Tevakkuf etmek, Allah’a ve peygamberine karşı olan saygı ve bağlılığın göstergesidir. Bu nedenle, Müslümanların hayatlarının her alanında tevakkuf etmeyi özgür iradeleri çerçevesinde seçmeye çalışmaları gerekir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Tevakkuf etmek, belli bir süre için faaliyetlerini durdurmak veya kendini sosyal, dini, siyasi veya ekonomik alanlardaki etkinliklerden uzak tutmak anlamına gelir. Örneğin, bir kişinin kendini sosyal faaliyetlerden uzaklaştırarak kendini dinsel çalışmalara odaklaması, tevakkuf etme örneğidir. Tevakkuf etmek, çoğu zaman bir seçimdir ve bir kişinin kendini çevresindeki etkinliklerden uzaklaştırarak kendi önceliklerine odaklanmasını sağlar. Tevakkuf etmek, kişinin dünyevi şeylerden kendini soyutlamasına yardımcı olur ve onu manevi hayata odaklanmaya yönlendirir.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Tevakkuf etmek, özellikle İslam’da, düşünme ve karar verme sürecinde bazı kaynaklardan veya deneyimlerden yararlanmayı durdurmak anlamına gelen bir kavramı ifade etmektedir. İslam’da, insanların günlük hayatlarında karar verme ve hareket etme sürecinde kendi zihinlerini kullanmaları doğru bir şey olarak kabul edilmektedir. Ancak, insanların bu süreçte ruhlarının rahatlaması, düşüncelerinin doğruluğunu aramak ve kendilerini kutsal bir şeye bağlamak için Allah’a tevakkuf etmeleri tavsiye edilir. Tevakkuf etmek, kendi kararlarının dışında hareket edebilmek için Allah’ın aydınlığına ve hikmetine bağlanmak anlamına gelir. Tevakkuf etmek, Allah’ın her şeyi kontrol ettiğinin farkına varmak ve insanların kendi kararlarının tek başına yeterli olmadığını anlamaktır. Tevakkuf etmek, Allah’ın insanların hayatlarına veya başına gelen olaylara karşı bir güven duygusu ve güvenmeyi öğretmek anlamına gelir. Tevakkuf etmek, Allah’ın insanların kararlarının doğru olmasını istediğini ve kendi planının dışında hareket etmekten çekinmek gerektiğini anlamaktır. Tevakkuf etmek, Allah’ın mükemmel emirlerine göre hareket etmek anlamına gelir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Tevakkuf etmek, bir kişinin isteksiz veya kasten hareket etmemesini ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Tevakkuf etmek, özellikle görevlerin ifa edilmesi, hareket etmek veya çalışmak gibi alanlarda kullanılır. Her zaman tercih edilmeyebilir, çünkü tevakkuf etmek görevleri veya işleri ertelediği anlamına gelebilir.

Tevakkuf etmek, bir kişinin isteksizlik ya da kasten hareket etmemesini ifade eder. Bu, kişinin konuyla ilgili olarak hareket etmeyi reddetmesi anlamına da gelebilir. Böyle bir durumda, kişi görevini tamamen yapmaktan vazgeçer veya hareket etmekten kaçınır. Tevakkuf etmek, yalnızca iş ve görevlerle ilgili olmakla kalmayıp, özellikle sosyal alanlarda da hareket etmekten kaçınılması olarak da tanımlanabilir.

Tevakkuf etmenin çoğu zaman olumsuz anlamları vardır. İşlerin yapılması için tevakkuf etmemek, görevleri zamanında yerine getirmek ve devam eden sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini gösterir. Kişinin hareket etmemesi, işlerin tamamlanmasının gecikmesine, özellikle de başkalarının söz ve zamanlamalarına saygının gösterilmemesine neden olabilir.

Tevakkuf etmek, her zaman olumlu olmayabilir, ancak bazen de faydalı olabilecek bir durumdur. Kişinin görev ve işleri ertelerken, onun gerçekten ona ihtiyacı olan bir konuda çalışmaya odaklanmasına yardımcı olabilir. Kişinin hareket etmeyi reddetmesi, onun zenginleşmesini sağlaması veya başkalarının konusunda üstün olmasına olanak sağlayabilir.

Sonuç olarak, tevakkuf etmek, her zaman olumlu bir durum değildir. Ancak, bazen kişinin kendisi için faydalı olabilecek bir şey yapmasına yardımcı olabilir. Yine de, tevakkuf etmek, kişinin görevlerini zamanında yerine getirmesini geciktirebilir ve diğer insanların söz ve zamanlamalarına saygının gösterilmemesine neden olabilir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Tevakkuf etmek, özellikle İslami konularda, belli bir süre boyunca bazı faaliyetlerden veya davranışlardan vazgeçmeyi ifade eder. Dini konularda, kişinin kendini istikametini kaybetmeden Allah'a yaklaşmasını ve O'nun emirlerine uymasını sağlamak için kullanılır. Tevakkuf etmek, kişinin, düzenli olarak yapılan faaliyetlerden bir süre boyunca vazgeçmesi veya kendini belli sınırlar içinde tutması anlamına gelir.

Örneğin, dini bir bayram olan Kurban Bayramı'ndan önce, İslam dinine mensup olanlar tevakkuf etmeye başlarlar. Bu, dönemde, çoğu zaman, gıda, alkol veya cinsel faaliyetlerden uzak durmaya, ibadet etmeye ve Allah'a yaklaşmaya yönelik davranışları arttırmaya davet etmek anlamına gelir. Tevakkuf etmek, kişinin Allah'ın emirlerine uyması ve günahlardan kaçınması için çok önemlidir. Böylece, tevakkuf etmek, kişinin Allah'a yaklaşmasına ve kendi ruh halini iyileştirmesine yardımcı olur.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
24,359
1,315
112
Tevakkuf etmek, bir şeyden kaçınmak ya da vazgeçmek anlamına gelir. Bu, bir durumdan, bir alışkanlıktan, bir eylemden veya düşünceden vazgeçmek, kendinizi kısıtlamak ya da engellemek anlamına gelir. Bu, kişinin çoğu zaman karşısına çıkan dürtüleri kontrol altına almasını sağlayarak onu daha kontrollü ve sorumlu birisi haline getirebilir. Tevakkuf etmek, kişinin davranışlarını ve yaşam biçimini değiştirebilir veya daha doğru ve daha hayırlı yönde geliştirebilir. Bu, kişinin kendi kendine karşı sorumlu olmasını sağlayan önemli bir ahlaki kavramdır.
 

Melisa

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
289
0
0
Tevakkuf etmek, Allah'ın emirlerine uymak ve kendini ona teslim etmek anlamına gelir. Bu, dinî bir kavram olarak, İslâm'ın özünü oluşturan temel prensiplerinden biri olarak kabul edilir. Kişinin Allah'ın emirlerine uyması, Allah'ın yolunda hareket etmesi ve tüm kalbiyle O'na teslim olarak ibadet etmesi gerekir. Bu, Allah'a olan teslimiyet ve itaat anlamına gelir. Tüm kalbiyle Allah'a itaat etmek ve tüm varlıklarını O'na teslim etmek, insanın O'na karşı sorumlu olduğunu kabul etmesi ve O'nun gücünün tek kaynağı olduğunu anlamasıdır. Tevakkuf etmek, Allah'a karşı olan sorumluluğu ve görevleri yerine getirmek anlamına gelir.
 

JovenopheSophi

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,290
112
0
Antalya
Tevakkuf etmek, bir kişinin bazı aktivitelerden veya konulardan uzak durması anlamına gelir. Bunun için kişinin fiziksel, ruhsal veya zihinsel olarak kendi kendini sınırlandırması gerekir. Tevakkuf, daha çok Müslümanlar tarafından kullanılan bir kavramdır. İslam’da kişinin kendine koyacağı bazı sınırların, itaat etmesi gereken kuralların ve kendisini kontrol etmesi gereken yasakların bilinmesi ve uygulanması önemlidir. Bunun için tevakkuf etmek önemlidir. Tevakkuf etmek, kötü alışkanlıklardan, günahlardan, kötü düşüncelerden veya kötü davranışlardan kaçınmaya yönelik bir çaba göstermektir. Tevakkuf etmek, insanın başının üstünde bulunan Allah’ın emirlerini yerine getirmesini de içerir. Kişi, kendi kendini kontrol etmek ve nefsine hakim olmak için tevakkuf etmelidir. Tevakkuf etmek, kişinin hayatında pozitiflikleri arttırmasını sağlayacaktır. Tevakkuf etmek, kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi ve topluma daha faydalı olmasını sağlayacaktır. Tevakkuf etmek, kişinin ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Kişinin Kuran-ı Kerim’i okuması, dualarını etmesi ve Allah’ın emirlerini yerine getirmesi tevakkuf etmekle mümkündür.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
12,685
483
5
Tevakkuf etmek, bir kişinin kendi sorumluluğu dahilinde alacağı kararlarda ve kendi hayatının yönetiminde sınırlar çizerek hareket etmek anlamına gelmektedir. Bu, kişinin kendisine uygun olan hareketleri gerçekleştirmesini ve daha önce karar vermiş olduğu sınırları aşmamayı öngören bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.

Bir eğitimci olarak, tevakkuf etmek konusunda öğrencilere örnekler vererek, bu konuyla ilgili konuşmak mümkündür. Örneğin, öğrencilerin çalışmalarını yönetebilmeleri ve sınırlar belirleyebilmeleri için, öğrencilere önceliklerini belirlemeleri ve öncelikleri doğrultusunda planlar yapmaları konusunda teşvik edilebilir. Öğrenciler, önceliklerini belirledikten sonra, sınırlar söz konusu olduğunda, kendi akademik çalışmaları için gereken zamanı ve enerjiyi ayırabilecekleri ve sınırları aşamayacakları uyarısını alabilirler.

Aynı zamanda, öğrencilere akademik ve kişisel gelişimleri için faydalı yöntemler öğretmek önemlidir. Öğrencilerin, hayatlarının her alanında doğru kararlar almalarını sağlamak için, planlı ve doğru karar verme becerileri kazanmalarını sağlamak için, tevakkuf etmek konusunda konuşmaları gerekir. Öğrenciler, kendileri için sağlıklı ve mantıklı bir şekilde karar vermek ve kendilerini önceliklerine göre sınırlandırmak için kararlar vermeli ve bu konuda güçlü olmalıdırlar.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
23,784
1,247
112
Tevakkuf etmek, kişinin kendi isteklerini ve arzularını kontrol altına alması ve doğru yolda ilerlemesi anlamına gelir. Genellikle, kişinin arzularını kontrol altına almak için kendini kısıtlaması veya kendi kendini denetleyerek kontrol etmesi anlamını taşıyor. Kişinin arzularını dizginleyebilmesi ve bunu yaparken de dürüst, düzgün ve ahlaken doğru bir şekilde hareket etmesi, tevakkuf etmek için çok önemlidir. Tevakkuf etmek, her insanın her gün yapması gereken bir davranıştır ve kişinin ahlaki değerlerini geliştirmesi için önemlidir.
 

Idil

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
277
0
0
Tevakkuf etmek, çoğu zaman İslam dinindeki bir kavram olarak kullanılır. Genel olarak, tevakkuf etmek, bir kimseye veya bir cemaate kendisini ahlaki veya dini konularda kontrol etmeyi öğütlemek anlamına gelir. Bu kontrol, bir anlamda bir kendini disiplin etme olarak da düşünülebilir. Tevakkuf etme, kişinin kendi davranışlarının ve tavırlarının söz konusu konuda çok dikkatli olmasını gerektirir. Tevakkuf etmek, kişinin kendi kendi davranışlarını ve tavırlarının kontrol altında tutulmasına veya değişmesine izin vermeyi gerektirir. Bu anlamda, tevakkuf etmek, kişinin kendi davranışlarının ve tavırlarının onun için en iyi olduğuna karar vermesini ve bunu dikkatli bir şekilde uygulamasını gerektirir.
 

Zeynep

Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
300
0
15
Tevakkuf, sözlük anlamıyla, bir kişinin hareketlerini, davranışlarını veya etkinliklerini durdurma veya kısıtlama anlamına gelir. Bu terim genellikle dinî olaylarda kullanılır. İslam dininde tevakkuf, söz konusu kişinin, aşırıya kaçmamak veya Allah'ın yasakladığı şeyleri yapmamak için, düzenli ve sıkı bir disiplin göstermesi anlamına gelir. Tevakkuf, bedensel ve ruhsal ihtiyaçların denetim altına alınmasını gerektirir.

İslam dininde, tevakkuf, çoğu zaman Allah'ın buyruklarından ve koyduğu kurallardan sakınmanın en önemli bir parçası olarak kabul edilir. Tevakkuf, söz konusu kişinin Allah'ın emirlerini yerine getirmesini ve dünyevî arzularından sakınmasını sağlar. Tevakkuf, kişinin Allah'ın emirlerine uygun hareket etmesini ve kötü alışkanlıklarından uzak durmasını gerektirir. Bu, dünyevî ihtiyaçların, Allah'ın emirlerine uygun olarak karşılanmasını sağlar. Böylece, tevakkuf, Allah'ın emirlerine uygun olarak yaşamayı kolaylaştırmak için önemli bir araçtır.
 

Seren

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
307
0
0
Tevakkuf etmek, kişinin özgürlüklerini ve haklarını kısıtlaması anlamına gelmektedir. Bu kısıtlama, kişinin kendisinin ya da başkasının alınmasına bağlı olarak kendi isteğiyle yapılan bir şeydir. Genellikle, kişinin özgürlüklerini kısıtlama seçeneği onun isteğiyle kabul etmesi durumunda gerçekleşir. Tevakkuf etmek, diğer insanları incitmekten kaçınmak, kendini korumak veya başkalarının kendisini incitmesine izin vermemek amacıyla yapılabilir. Aynı zamanda, tevakkuf etmek kişinin yanlışlıklarından sorumlu olacağı bir karar almaktan kaçınmasını sağlayabilir. Tevakkuf etmek, insanların özgür iradelerini kullanarak kendilerini çevreleyen dünyaya uyum sağlamalarına yardımcı olabilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
17,814
641
5
Tevakkuf etmek, bir kişinin özgür iradesi ile fiziksel veya duygusal anlamda hareket etmeyi durdurması veya sınırlandırması anlamına gelir. Tıpkı bir kişinin kendisine doğru bir şekilde hareket etmek için kişisel bir sınırlama uyguladığı gibi, tevakkuf etmek, özgür irade ile kendinize veya başkalarına zarar verecek davranışların önlenmesi anlamına da gelebilir. Bu, bir kişinin kendisini veya başkalarını kötüye kullanmaktan veya kötü davranmaktan kaçınmasını sağlayabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü