Tüp bebek tutma şansı kaç ?
Tüp Bebek Nedir ?
Tüp bebek, doğal yollarla gebelik sağlanamayan çiftlerin üremeyi sağlamak amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Gebelik sağlanması için öncelikle bir kadının yumurtalarının alınması ve erkekten alınan spermin laboratuar ortamında bir araya getirilmesi gerekmektedir. Böylece elde edilen embriyo, kadının rahmine yerleştirilir.
Tüp Bebek Tutma Şansı Kaç ?
Tüp bebek tedavisi sonucu gebelik elde edilme oranı, her çift için değişiklik göstermektedir. Gebelik oranını etkileyen faktörler arasında çiftin yaşı, kadının yumurta rezervi ve erkekteki spermin kalitesi sayılabilir. Yapılan çalışmalara göre, tüp bebek tedavisi sonucu gebelik elde edilme oranı, 40 yaşın altındaki kadınlar için %35-40, 40 yaşın üzerindeki kadınlar için %20-30 arasında değişmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Riskleri Nelerdir ?
Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkekler için bazı riskler taşımaktadır. Kadınlar için bu riskler arasında; karın içi kanama, karın ağrısı, enfeksiyon, karın içi kist oluşumu, üreme hormonlarının kullanımına bağlı cilt reaksiyonları, rahim içi aşırı sıvı toplanması, gebelik dışı kist oluşumu, rahim zarında delinme gibi riskler sayılabilir. Erkekler için ise; üreme hormonlarının kullanımına bağlı cilt reaksiyonları, enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu, spermin yüksek dozda alınmasına bağlı semptom oluşumu gibi riskler söz konusu olabilir.
Tüp Bebek Tedavisinin Alternatif Yöntemleri Nelerdir ?
Tüp bebek tedavisinin alternatif yöntemleri arasında; ikinci bir tüp bebek tedavisi, embriyo transferi, in vitro fertilizasyon, donör yumurta ve donör sperm kullanımı gibi yöntemler sayılabilir. Ancak bu yöntemlerin tüp bebek tedavisinden daha düşük bir başarı oranına sahip olduğu bilinmektedir.