Türkiye’de borsa işlemleri aracı kurumlar aracılığıyla yürütülmektedir. Aracı kurum, borsaya üye olan gerçek ve tüzel kişilere aracılık etmek amacıyla özel olarak kurulmuş şirketlerdir. Aracı kurumlar, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından yetkilendirilen ve denetlenen şirketlerdir.
Türkiye’de aracı kurumların sayısı her geçen gün artmaktadır. Borsaya üye olan aracı kurumların sayısının güncel olarak yaklaşık olarak belirlenmesi, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin her ay çıkardığı aracı kurumlar listesinden öğrenilebilmektedir. Bu listede, üye bulunduğu borsalar, aracı kurumların yetkili kuruluşları, aracı kurumların üyelik tarihleri, aracı kurumların adresleri ve aracı kurumların iletişim bilgileri yer almaktadır.
Güncel listeye göre Türkiye’de aracı kurumların sayısı yaklaşık olarak 172’dir. Bu aracı kurumların sayısı temmuz 2020 itibariyle, bu rakamın yaklaşık yüzde 18’inin İstanbul’da, yüzde 18’inin de Ankara’da olmak üzere, yaklaşık yüzde 36’sının iki büyük şehirde olmasıyla, diğer şehirlerde bulunan aracı kurumların sayısının arttığını göstermektedir.
Aracı kurumlar, güvenilir ve düzenli bir piyasa için önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle aracı kurumlar, çeşitli düzenlemeler ve kontrollerden geçmektedir. Aracı kurumlar, ticaret için gerekli olan her türlü aracılık hizmetini sunmak zorundadır. Aracı kurumlar, borsaya üye olmak için gerekli olan minimum sermaye yatırımının yanı sıra, üyelik için gerekli olan diğer tüm şartları da yerine getirmek zorundadır.
Aracı kurumlar, yetkili kuruluşların denetimleri ve düzenlemeleri kapsamında, müşterilerine güvenilir hizmet verebilmek için çeşitli güvenlik tedbirleri almak zorundadır. Ayrıca aracı kurumlar, güvenli işlemler yapabilmek için gerekli olan en son teknolojileri ve çözümleri kullanmak zorundadır. Aracı kurumlar, müşterilerine geçerli olan düzenlemeleri ve mevzuatı takip etmek zorundadır. Böylece, aracı kurumlar, müşterilerinin güvenini kazanmak ve güvenilir hizmetler sunmak için gerekli o