Carpık kentleşme, kentsel alanların büyümesi, gelişmesi ve bozulmasıyla ilgili bir olgudur. Genellikle kentleşmeyi düzenleyen planlamaların eksikliğinden veya kötü planlama nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Carpık kentleşme, çoğunlukla uygun olmayan konut, sanayi ve ticaret alanlarının bir kentte bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkar. Bu çoğunlukla ekonomik olarak zayıf olan insanların yaşadığı bölgelerde daha fazla gözlenebilir. Bu, yetersiz hava kalitesi, temiz su, uygun çöp toplama ve su arıtma hizmetleri, yol ağı, sağlık hizmetleri, uygun eğitim ve kültürel hizmetler, uygun binalar ve konutlar gibi çevresel etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Carpık kentleşmenin nedenleri arasında; ekonomik ve sosyal koşullar, dağınık yerleşim, uygunsuz planlama, çevresel etkiler gibi sebepler gösterilebilir. Ayrıca, küçük işletmelerin arttığı ve büyük firmaların varlığının azaldığı kentlerde carpık kentleşme daha fazla gözlenebilir.
Carpık kentleşmenin etkileri arasında; çevresel, sosyal, ekonomik ve politik etkiler sayılabilir. Çevresel etkiler arasında; hava kalitesinin düşmesi, çöp toplama ve su arıtma hizmetlerinin yetersiz olması, yol ağlarının yetersiz olması, çevrenin kirlenmesi, çevresel sağlığın bozulması, bitki örtüsünün azalması ve özellikle çöp yönetiminde kötü yönetim gibi etkiler sayılabilir. Sosyal etkiler arasında; ekonomik olarak zayıf olan insanların kalabalık bölgelerde yaşaması, konut ve bina düzenlemelerinin eksikliği, toplumsal ayrımların artması, güvenlik sorunlarının artması ve eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olması gibi etkiler gösterilebilir. Ekonomik etkiler arasında; üretim ve toplumsal işbölümünün bozulması, uygunsuz işletme faaliyetlerinin artması, rekabetin düşük olması ve pazarların küçük olması gibi etkiler gözlenebilir. Politik etkiler arasında; devletin yetersiz ve düzensiz kentsel planlaması, karar verme süreçlerinin yetersizliği ve kentsel yönetimin yetersizliği gibi etkiler sayılabilir.
Carpık kentleşmenin etkilerinin en aza indirilmesi için, kentsel planlama kurallarının güçlendirilmesi, kentsel alanların düzenlenmesi, k