Fonksiyonel bölüşüm ne demek

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
13,541
517
0
Fonksiyonel bölüşüm, bir şirketin işlevlerini, yetenekleri ve görevleri daha etkili bir şekilde dağıtmak için kullanılan bir yönetim yaklaşımıdır. Şirket, fonksiyonel bölüşüm kullanarak çalışanlarının yeteneklerini, görevlerini ve işlevlerini daha verimli bir şekilde kullanmalarına olanak sağlamaktadır. Bu yaklaşım, tüm çalışanların üstünde çalıştıkları sektör veya alanda yetkinliğe sahip olmalarını sağlamak için kullanılır. Fonksiyonel bölüşüm, çalışanların daha verimli çalışmalarının yanı sıra, şirketin verimliliği ve etkinliğini de artıracak şekilde tasarlanmıştır.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
24,958
1,247
112
Fonksiyonel bölüşüm; bir organizasyonun fonksiyonlarını ayrı bölümlere veya gruplara ayrıştırması olarak tanımlanır. Bu bölüşümün amacı; organizasyonun fonksiyonlarını etkin ve verimli bir şekilde üstlenmesini sağlamak ve tüm aktiviteleri sistematik ve kolay bir şekilde yürütmektir. Fonksiyonel bölüşüm, çoğu zaman bir üst yönetim kadrosunun veya üst yönetim tarafından yönetilen kurumsal yapının görevlerini bölmek için yapılır.

Fonksiyonel bölüşüm, çeşitli fonksiyonları belirlemek ve bu fonksiyonların uygulanmasını ve kontrolünü kolaylaştırmak için kullanılır. Genellikle, bölüşümün açıkça belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için gerçekleştirildiği söylenebilir. Fonksiyonel bölüşüm, çalışanların, yetkinlik düzeylerini ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlayabilmek için kullanılabilir. Örneğin, bir organizasyonun iletişim, pazarlama, satış, üretim ve diğer çalışmalarının her biri ayrı bir bölüme bölünerek ve bu bölümlerin kendi içerisinde daha ayrıntılı bir bölümlere ayrıştırılması sağlanabilir.

Fonksiyonel bölüşüm, kurumların çalışmalarını daha etkin hale getirmesini sağlamak için önemli bir faktördür. Çünkü, her bir fonksiyonun ayrı bir bölüm tarafından yürütülmesi, her bir çalışanın kendine özgü özelliklere sahip olmasını sağlayarak daha verimli çalışmaların gerçekleşmesini mümkün kılar. Ayrıca, fonksiyonel bölüşüm, müşteri veya müşteri gruplarının çalışmalarının daha etkin hale getirilmesini de sağlayabilir. Özellikle, farklı müşteri gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışanların bölüştürülmesi, çalışmaların daha verimli ve etkin olmasını sağlar.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
25,397
1,256
112
Fonksiyonel bölüşüm, bir işletmenin veya organizasyonun farklı işleri veya görevleri belirli kişilere veya gruplara dağıtarak çalışmaları daha verimli hale getirme sürecidir. Bu, işleri veya görevleri uygun olan kişilere veya gruplara bölme yeteneğine sahip olmak anlamına gelir. Böylece, işler daha verimli bir şekilde yürütülür ve işlerin performansı artırılır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)