Fonksiyonel bölüşüm; bir organizasyonun fonksiyonlarını ayrı bölümlere veya gruplara ayrıştırması olarak tanımlanır. Bu bölüşümün amacı; organizasyonun fonksiyonlarını etkin ve verimli bir şekilde üstlenmesini sağlamak ve tüm aktiviteleri sistematik ve kolay bir şekilde yürütmektir. Fonksiyonel bölüşüm, çoğu zaman bir üst yönetim kadrosunun veya üst yönetim tarafından yönetilen kurumsal yapının görevlerini bölmek için yapılır.
Fonksiyonel bölüşüm, çeşitli fonksiyonları belirlemek ve bu fonksiyonların uygulanmasını ve kontrolünü kolaylaştırmak için kullanılır. Genellikle, bölüşümün açıkça belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için gerçekleştirildiği söylenebilir. Fonksiyonel bölüşüm, çalışanların, yetkinlik düzeylerini ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlayabilmek için kullanılabilir. Örneğin, bir organizasyonun iletişim, pazarlama, satış, üretim ve diğer çalışmalarının her biri ayrı bir bölüme bölünerek ve bu bölümlerin kendi içerisinde daha ayrıntılı bir bölümlere ayrıştırılması sağlanabilir.
Fonksiyonel bölüşüm, kurumların çalışmalarını daha etkin hale getirmesini sağlamak için önemli bir faktördür. Çünkü, her bir fonksiyonun ayrı bir bölüm tarafından yürütülmesi, her bir çalışanın kendine özgü özelliklere sahip olmasını sağlayarak daha verimli çalışmaların gerçekleşmesini mümkün kılar. Ayrıca, fonksiyonel bölüşüm, müşteri veya müşteri gruplarının çalışmalarının daha etkin hale getirilmesini de sağlayabilir. Özellikle, farklı müşteri gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışanların bölüştürülmesi, çalışmaların daha verimli ve etkin olmasını sağlar.