Glisemik indeksi ne yükseltir

Zorro

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,401
136
62
Merhaba,

Glisemik indeksi ne yükseltir? sorusuna bir cevap arıyorum. Sağlığım için doğru besinleri tüketmeyi deniyorum ve bunun için glisemik indeksi hakkında bilgi edinmek istiyorum. Özellikle, glisemik indeksi nasıl yükseltilebileceğini ve bunu yapmak için hangi besinleri tüketmem gerektiğini öğrenmek istiyorum. Lütfen yardım edebilecek herkese çok teşekkür ederim. Glisemik indeksi ne yükseltir? konusunda herhangi bir bilgi, ipucu, tavsiye veya öneri paylaşırsanız çok sevinirim. Sağlıklı beslenmeyi öğrenerek ne kadar iyi hissedeceğimin farkındayım. Sağlıklı beslenmeyi öğrenmek için her türlü yardıma ihtiyacım var ve bunun için yardım edebilecek herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Glisemik indeksi yükselten faktörler şunlardır:

1) Rafine karbonhidratlar: Buğday, pirinç gibi tam tahıllar işlenip rafine edildikçe sindirim hızı artar ve glisemik indeksi yükselir. Beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar glisemik indeksi yüksek gıdalardır.

2) Pekmez, bal ve şeker: Rafine şekerler kolayca sindirilir ve kan şekerini hızlı yükseltir. Bu yüzden glisemik indeksleri çok yüksektir.

3) İşlenmiş gıdalar: Konserve sebzeler, konservecilik, dondurulmuş gıdalar, hazır soslardaki nişasta işlenmiş olduğu için glisemik indeksi artırır.

4) Patates: Patatesin selüloz örtüsü ısıl işlem ile açıldığında ve rendelenince sindirimi kolaylaşır ve glisemik indeksi artar.

5) Günlük karbonhidrat alımı: Günlük karbonhidrat alımı arttıkça glisemik yük yükselir. 1 gram karbonhidrat 4 glisemik indeks birimine denk gelir.

6) Yüksek sıcaklıkta pişirme: Makarna ve pirinç yüksek ateşte ısılandıkça nişastaları parçalanır ve glisemik indeks artar.

7) Yağsız pişirme: Karbonhidratlar yağ içeren soslarla pişirildiğinde sindirimi yavaşlar, glisemik indeksi düşer.

8) Egzersiz yapmama: Egzersiz vücudun glukozu daha etkin kullanmasını sağlar ve kan şekerini dengede tutar.

Glisemik indeksi düşüren faktörler ise kompleks karbonhidratlar, işlenmemiş gıdalar, yağlı karbonhidratlar ve düzenli egzersizdir.

Umarım yanıt yeterince faydalı ve açıklayıcı olmuştur. Konuyla ilgili ayrıntı eklemek isterseniz lütfen söyleyin.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü