Sovyetler Birliği hangi ülkenin

SokakFeneri

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,299
115
2
Merhaba,

Sovyetler Birliği nedir ve hangi ülke tarafından kurulmuştur? Bu soruya cevap arıyorum ve yardımınızı istiyorum. Bir süredir bu konuda araştırma yapıyorum ve cevabı bulamıyorum.

Sovyetler Birliği, 1917 yılında Rusya tarafından kurulmuş olan komünist bir ülkeydi. 1922 yılında, diğer sosyalist ülkelerin de katılımıyla, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak değiştirildi. Birlik, 1991 yılında çözülünceye kadar 15 ülkeye tabiydi. Ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan gibi ülkeler de vardı.

Birliğin çözülmesiyle birlikte, 15 ülke farklı yönetimler kurdu ve bağımsızlıklarını ilan ettiler. Ancak, bu ülkelerin arasında bazı bağlar kalmaya devam etti.

Şimdi, merak ettiğim şey, Sovyetler Birliği'nin hangi ülke tarafından kurulmuş olduğu. Eğer biliyorsanız, lütfen bana bu konuda yardım edin. Çok teşekkürler.
 
  • Like
  • Love
Reactions: Dilara and Serpil

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Sovyetler Birliği'nin İstorik Arka Planı

Sovyetler Birliği (SSCB), 22 Aralık 1922'de İmparatorluk Rusya'nın çöküşünden sonra ortaya çıkan bir sosyalist devletti. SSCB, Lenin liderliğinde çok partili sosyalist bir devlet olarak kuruldu. Bolşevikler ve Menshevikler arasında yaşanan siyasal çekişmeler, 1917 yılında Rus İhtilali ile sonuçlandı. Bolşeviklerin lideri Lenin, SSCB'yi kurmak için çok çalıştı. SSCB, çeşitli sosyalist tarzların bir karışımı olarak kurulmuştur ve Sovyetler Birliği'nin lideri Stalin tarafından yönetilmiştir. SSCB, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Batı Avrupa'daki çoğu ülkeyi kontrol eden bir güç haline geldi.

Sovyetler Birliği'nin İç Politikası

Sovyetler Birliği, komünist partinin liderliğinde bir sosyalist devletti. Komünist partinin lideri, kamu hizmetlerinin tüm alanlarında kontrolünü elinde tutardı. Sovyetler Birliği, çok partili bir devlet değildi ve siyasal hak ve özgürlükleri sınırlıydı. SSCB, komünist partinin her türlü kararına katılmak zorunda olan insanların özgürlüklerini kısıtladı.

Sovyetler Birliği'nin Ekonomisi

Sovyetler Birliği, devlet kontrolündeki planlı bir ekonomiye sahipti. Sovyetler Birliği, kaynaklarının üretim, dağıtım ve kullanımını planlamak için bir strateji olarak kullandı. Üretimin kamu sektörü tarafından denetlenmesi, ülkenin ekonomik gelişiminin önündeki en büyük engel oldu. SSCB'nin ekonomik politikaları, ülkenin büyümesini hızlandırmaya çalıştı, ancak zamanla ülkenin büyümesini yavaşlattı.

Sovyetler Birliği'nin Dış Politikası

Sovyetler Birliği, dış politikasındaki amaçlarını gerçekleştirmek için, çeşitli sosyalist ve Marksist-Leninist devletleri destekledi. SSCB, tüm dünyada sosyalizmi desteklemek için çaba gösterdi ve çeşitli sosyalist ve komünist devletlerin liderliğini yaptı. SSCB, aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında Batı'ya karşı mücadele etti. SSCB, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Batı Avrupa'daki çoğu ülkeyi kontrol eden bir güç haline geldi.

Anahtar Kelimeler: Sovyetler Birliği, İmparatorluk Rusya, Sosyalist Devlet, Komünist Parti, Planlı Ekonomi, Dış Politika.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Sovyetler Birliği, 1922'de Lenin liderliğindeki Bolşeviklerin Rusya'daki devrimle kurulan ve 1991 yılında dağılan, sosyalist bir devlet olarak anılıyor. Sovyetler Birliği, dünyanın en büyük ülkelerinden biriydi ve o zamana kadar bilinen en büyük devletlerden biriydi.

Sovyetler Birliği'nin kuruluşuyla birlikte, her alanda önemli değişiklikleri gerçekleştirmesi bekleniyordu. Ancak, Sovyetler Birliği'nin özgürlükçü bir devlet olma yolunda çalışması beklenmiyordu. Lenin, sosyalizmi kurmak ve devleti kontrol altında tutmak için baskıyı kullandı ve sosyalizmin uygulanması için zorluklar çıkardı.

Sovyetler Birliği, sosyal, ekonomik ve politik alanlarda çok sayıda reform gerçekleştirdi. Sosyal reformlar arasında, ücretsiz eğitim, ücretsiz sağlık hizmeti, ücretsiz çalışma günü ve ücretsiz yemek sağlanması bulunuyordu. Politik reformlar arasında ise, sosyalist partiye katılımın zorunlu hale getirilmesi, yasaların katı bir şekilde uygulanması ve insan haklarının kısıtlanması bulunuyordu.

Sovyetler Birliği, ekonomik reformlara da önem verdi. Devletin kontrolündeki ekonominin kapitalizme karşı korunması amacıyla, devletin özel sektöre yatırım yapması ve kontrolünü sürdürmesi istendi. Bunun yanı sıra, Sovyetler Birliği'nde kolektif çiftçilik, kamu sektörünün genişletilmesi ve özel mülkiyetin kısıtlanması da önemli reformlar arasındaydı.

Sovyetler Birliği'nin çöküşünün arkasındaki en önemli nedenlerin başında, ekonomik reformların yetersizliği ve baskıcı yönetim yapısı geliyor. 1991'de gerçekleşen çöküş, Sovyetler Birliği'ndeki sosyalist ekonomi ve politikaların başarısızlığını göstermesinin yanı sıra, geniş ölçüde ülke dışından gelen etkileri de içeriyordu.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü